ti guarda dal Grande Inquisitor

Boris Godunov in De Munt [terug]

Opmerkingen ...

6

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op zondag 30 april 2006 om 16:01

Margo,

Kotcherga heeft inderdaad Boris opgenomen met Abbado op Sony.
Hij is één van de redenen waarom deze Boris op CD mijn voorkeur geniet.
(Kotcherga heeft ook meegewerkt aan Abbado's 'Khovanshina', ook niet te missen).
Eén kleine schaduwzijde in deze opname is de Pimen van Ramey, die echt worstelt met het Russisch. Maar de cast van grote namen maakt het wel waar: Philip Langridge als Shuisky, Sergei Larin als Grigory, Sergei Leiferkus als Rangoni, Elenea Zaremba als de herbergierster, Marjana Lipovsek als Marina, ... Ook de directie van Abbado kan niet beter zijn, hij heeft zich in Mussorgsky gespecialiseerd en heeft hierbij ook een soort compromis van de versies van 1869/72 gemaakt.
De opname van Gergiev mist voor mij grote persoonlijkheden in de hoofdrollen, met uitzondering van Vladimir Galusin als Grigory.
De opname met Boris Christoff in de drie basrollen met als dirigent Cluytens op EMI, valt me enorm tegen. De directie boeit niet en er is voortdurend distortie in de klank, echt ergerlijk. Nochtans een opname op EMI in de reeks 'Great Recordings of the Century'. Tenslotte heb ik de Decca opname van Karajan uit 1970 met de orchestratie van Rimsky-Korsakov en die zou ik evenmin als de Abbado kunnen missen. Nicolai Ghiaurov is één van de grote Borissen, Martti Talvela als Pimen is het prototype van de donkere bas en Anton Diakov als Varlaam maakt het volmaakte trio bassen compleet. Daarenboven nog Galina Vishnevskaya als Marina en Van Karajan die toen nog in topvorm was. Deze opname is echter niet meer officieel te krijgen, dus moet je op Ebay of Amazon naar tweedehands op zoek.
Decca profileerde zich enkele jaren geleden nog als 'the opera company', en ze hebben inderdaad vele topopnames binnen hun cataloog, maar de managers aan de top doen niets anders dan inkrimpen.
Vriendelijke groeten,
Nico

5

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op zaterdag 29 april 2006 om 17:03

Voor mij blijft de opname van Boris Godunov, van V.Gergiev, met het koor en orkest van Sint Petersburg, van 1993 de beste.
Met als voornaamste solisten,
Robert LIodb
Olga Borodina
Sergie Leverkus.
Is ook op DVD verkrijgbaar denk ik, in een regie van Sergi Tarkovski.

Groeten,
Marc.

4

van Margo <margo@...> op zaterdag 29 april 2006 om 12:02

Karl, ik ben natuurlijk niet zeker ivm de Dmitri-engel. Ik heb het me ook heel de voorstelling afgevraagd... tot de mirakel-monoloog van Pimen, waarin hij vertelt dat Dmitri opgenomen is in de engelenscharen... dus leek het me wel een plausibele verklaring. Maar hoe die leeuw en Hiëronymus in het "groots Russisch fresco" terechtgekomen zijn, begrijp ik ook nog niet.

Nico, ja Kotscherga was inderdaad fantastisch. Ik zat me tijdens de voorstelling af te vragen hoe zijn Boris zou klinken... heeft hij het niet opgenomen met Abbado ?

3

van Karl <karl_stas@...> op zaterdag 29 april 2006 om 11:30

Dus die engelfiguur moest Dimitri voorstellen? Hij zag er wel nogal athletisch uit voor een klein kind...

Weet je dan misschien ook waarom Pimen als heilige Hiëronymus ten tonele wordt gevoerd, compleet met leeuw?

Ik vond de decors spuuglelijk en de meeste objecten op scene betekenisloze "clutter". En toen Grigori op dat potsierlijke paard zat, geheel in paars licht gebaad, werd de grens van de wansmaak ver overschreden.

Karl

2

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op vrijdag 28 april 2006 om 20:57

Dag Margo,

Ik heb alleen nog maar de bezetting met Van Dam gezien (woensdag volgt de andere), en al kan ik je bijtreden dat hij de tragiek van het personage bijzonder goed weergeeft, toch vind ik Van Dam vocaal tekort schieten.
Allereerst viel het voor mij heel erg op dat Russisch niet zijn moedertaal is.
Vooral omdat de andere hoofdrollen wel door Russen werden vertolkt, had ik liever een volledig Russische cast gehad. Ook vind ik zijn stem te klein voor deze rol, zeker als je hem vergelijkt met Kotcherga. Deze laatste was natuurlijk fenomenaal, hij leek zo weggelopen uit een roman van Dostojevski. Zijn stem zindert nog na in mijn oren, ongelofelijk!
Voor de rest kan ik me goed vinden in je bespreking en wil ik enkel nog het Muntorkest vermelden dat onder de directie van Kazushi Ono opnieuw het wereldorkest is dat ik me herinner uit de tijd van Pappano. Een fantastische voorstelling van een schitterende opera!

Nico

1

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op vrijdag 28 april 2006 om 14:28

Dag Margo,
Prachtige pen,proficiat met dit artikel.
Fijn long weekend.
Marc.