ti guarda dal Grande Inquisitor

Dialogues des Carmélites in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

11

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 11 januari 2018 om 8:35

Zoals u kan lezen staat in mijn recensie "Ik vroeg me gisteren af waarom hedendaagse opera's nogal eens vaak een traditionele regie hebben" omdat ik de indruk heb dat de Carmens en de Traviata's en de Bohèmes van deze wereld inderdaad meer zich op een treinstation of op mars afspelen dan op de locatie van het libretto. Moderne opera's lijken zich meer te houden aan dat libretto en zijn dus, denk ik, traditioneler.
Uitzonderingen genoeg hoor: Penthesilea is bijvoorbeeld modern. Maar ook omgekeerd: Verdi veranderde Zweden voor Boston, en 1792 voor 100 jaar eerder, een paar dagen voor de première van zijn Ballo in maschera...

10

van caprasse stefan <stefan.caprasse@...> op woensdag 10 januari 2018 om 9:28

Inderdaad. Ik ben heel breed wat betreft ensceneringen - zolang het resultaat MIJ bevalt...
Maar wat betreft 'Carmelites', hier speelt het religieuse element een te grote rol om dat in een enscenering te negeren. A la limite kan men er één of andere moderne sekte van maken maar ik heb er absoluut ook niets tegen als locatie en tijd van het libretto behouden blijven...

9

van Jacques Liers <jacques.liers@...> op woensdag 10 januari 2018 om 0:42

Ik zou aan mijnheer Cornelis beleefd willen vragen niet te veel aan te dringen om de werkplek van de Carmelieten te verleggen. Met de regelmaat van de klok gebeuren er scenische moorden door opera's zogezegd te willen verplaatsen waar ze niet thuis horen. Vb. La Traviata in een station en ja Carmelieten leven in een klooster en dat is het dan. Of zou u ze liever op de maan hebben of het heelal zoals La Bohème in Parijs? Even met de voeten op de grond blijven aub en de script respecteren met misschien toelaatbare aanpassingen maar het is soms heel moeilijk om daaraan te tornen.

8

van Jos Hermans <jos.hermans5@...> op donderdag 4 januari 2018 om 15:17

Op enkele details na volledig eens dit keer met jouw inquisitieoordeel. http://vlaamswagnergenootschap.blogspot.be/2017/12/olivier-py-met-dialogues-des-carmelites.html

7

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op woensdag 3 januari 2018 om 11:51

De wereldpremière in Milaan.... met Virginia Zeani als Blanche.
Een monument in de operageschiedenis!

6

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 2 januari 2018 om 14:49

De wereldpremière was inderdaad in Milaan...in het Italiaans!
Wat deze produktie betreft (1ste bezetting): Een evenement zoals we zelden -live- meemaken! Een unieke bezetting! Met bovenaan, zeker qua inleving (fantastisch!) Petibon en Grupposo. Maar ook prachtige Gens (toch), Koch, Piau... Uiterst efficiente enscenering in zijn soberheid met als contrast enkele opzettelijk naïeve tableaux-vivants. Prangende personenregie.
Of hoe Carsen en Py beide op hun manier hun prachtige visie op het werk gaven...

5

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 21 december 2017 om 20:26

Rita Gorr was er ook bij in Parijs in 1957, als mère Marie, niet als madame de Croissy. Zij was toen nog "piepjong": 31. De wereldpremière was blijkbaar in Milaan. Een paar maanden later (1958) werd er een opname van gemaakt met Gorr. Wat mij opvalt tov de directie van Altinoglu is het ritme, de pols,... veel sneller in 1958 dan nu... niet slecht.

https://www.youtube.com/watch?v=yCnfrVbTxwk

4

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 21 december 2017 om 17:35

Voor de liefhebbers van Rita Gorr:

https://www.youtube.com/watch?v=KvEFoYLQnM8

https://www.youtube.com/watch?v=YP4M0ZRHkbM

https://www.youtube.com/watch?v=m7Rvof9xsSc

3

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 21 december 2017 om 17:28

Ik zag op 20/12 de tweede bezetting: zeer goed.
Regie: super. Zoals Margo zegt: Amsterdam en Antwerpen met Carsen. Parijs en Brussel met Py. Lichte voorkeur voor Py (sterfscene priores !), maar pakkender einde bij Carsen. Ik vroeg me gisteren af waarom hedendaagse opera's nogal eens vaak een traditionele regie hebben: het is te zeggen: zonder her-interpretatie. Waarom eens geen Carmelites zonder klooster, maar bijvoorbeeld op een werkplek, een kantooromgeving met een HR manger als priores, en een sluiting van de fabriek als 'franse revolutie'...
Soit: muzikaal was het ook zeer goed. Ik was blij Hendrickje Van Kerckhove nog eens te horen. Ik had van haar wel iets meer verwacht. Haar Despina, een jaar of 3-4 geleden in Antwerpen deed mij verwachten dat ze boven het soubrette genre zou uitgroeien. Niet dus. Waarmee ik niet wil zeggen dat er iets mis is met soubrette stemmen hoor. Integendeel: graag meer van haar... in de geschikte rollen.
Stanislas de Barbeyrac (tenor) wil ik ook zeker nog terugzien. Moet een zalige Faust zijn.
Wat mij ook opviel was de enorm goede verstaanbaarheid van de zangers. Knappe dictie. Maar Poulenc zelf heeft natuurlijk ook geholpen door zijn sprechgesang hier en daar.
Kortom: een van de betere avonden van de afgelopen jaren.

2

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op donderdag 21 december 2017 om 8:12

op operavision staat de opname van de premiere
zeer mooi
wij zijn beide zeventigers en beginnen dat werk nu pas te smaken
dus beter laat dan nooit

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 20 december 2017 om 19:00

Amai, kijk ernaar uit voor vrijdag!