ti guarda dal Grande Inquisitor

Norma in Luik [terug]

Opmerkingen ...

3

van Bart De Kegel <Bartholomeusdekegel@...> op woensdag 25 oktober 2017 om 21:50

Het is lang geleden dat ik een theater zat en zoveel plaatsvervangende schaamte én ergernis voelde. Ciofi’s prestatie was een volstrekte ramp en bevestigt werkelijk alle grote waarheden over ‘ Fach ‘ die we allen kennen. Wat de natuur niet in de stem heeft gelegd valt met geen middelen op andere wijze te realiseren. Een kleine stem wordt niet groot door absurde vocaalverkleuring en wat de zanger in kwestie ervaart als dramatisch engagement komt op het publiek enkel over als een immense vocale druk. Speltechnisch beschikt ze over welgeteld één beweging: de geheven rechterarm.
We leven in een tijd waarin de lirico-leggiero’s Norma zingen en de soubrettes Gilda. Werkelijk...
Kunde: groots en voortreffelijk. In ‘ Meco all’altar di Venere’ druk op de hoge c’s, zeer zeker. Echter, die vent is 63 en heeft er een halve carrière Otello opzitten.
Eigenlijk volstond het tijdens deze voorstelling fysiek op de bühne aanwezig te zijn met een lichaamstemperatuur van circa 37° om minder ergernis te wekken dan Ciofi.

2

van stefan caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 23 oktober 2017 om 10:30

Ciofi heeft inderdaad niet (meer?) de stem voor Norma. Haar dramatsche recitatieven gingen inderdaad compleet de mist in. Ik had wel de indruk (maar wie ben ik?) dat alle noten er wel uitkwamen, inclusief de vocalisen (wat al dat is). De meer lyrische passages vond ik ook beter klinken en haar duetten met Adalgisa waren best, heu...mooi...
Ik vond zowel Kunde gewoon schitterend en Lo Monaco een hele mooie (van stem) Adalgisa. En Concetti krachtig genoeg als Oroveso.
Wat de enscenering betreft, het decor was mooi maar de permanente (en ongetwijfeld goed bedoelde) balletten en heen en weer geloop waren eerder belachelijk en de personenregie eerder summier.
We waren dus ver, heel ver van het niveau van de op ALLE vlakken SCHITTERENDE produktie in de Met (het omgekeerde zou raar geweest zijn), maar al bij al was de voorstelling toch de moeite (voor gewone stervelingen) om tot het einde uit te zitten...

1

van adriaan <adrombouts@...> op zaterdag 21 oktober 2017 om 21:43

Louisa Miller hen ik destijds in Luik gehoord. Publiek was toen lyrisch. Geweldige Kunde en Alaimo! Over Ciofi zei men toen dat haar stem biet helemaal geschikt is voor Verdi, te weinig dramatiek! Vond het zelf meer dan de moeite waard toen! Voor Norma niet gelukt om op zaterdagavond goede kaarten te krijgen!