ti guarda dal Grande Inquisitor

Violeta Urmana in Schwarzenberg [terug]

Opmerkingen ...

3

van Iris <iris@...> op donderdag 31 augustus 2017 om 14:20

Beste Margo,
Niet iedereen heeft de tijd of de middelen om zoveel Festspielen, Schubertiades ed. bij te wonen, maar door uw schitterende recensies genieten wij allemaal een beetje mee en blijven wij op de hoogte. Dankjewel daarvoor! Het geeft mij in elk geval weer honger naar het nieuwe seizoen ietsje dichter bij huis.

Als Straussliefhebber heb ik meestal geen last van “wringende noten”, maar ik moet toegeven dat het lied “Aus den Liedern der Trauer” ook mij niet erg kan bekoren.
Eerlijk gezegd, ik kende dit lied eigenlijk niet. Ik heb gisterenavond al mijn Strausslieder-CD’s doorzocht, maar blijkbaar zijn er maar weinig zangers die dit lied interessant genoeg vinden om op te nemen. Zelfs op het internet vind ik amper uitvoeringen hiervan terug.

Winternacht zou ik zeker niet in het vakje “lelijke liederen” willen klasseren. Dit is wel zo een van die liederen die ik liever door een mannenstem hoor gezongen worden (Keenlyside zit nu in mijn hoofd).
Ik kan me voorstellen dat dit bij Urmana misschien wat hard klonk. Maar met de geweldige HD aan de piano zou ik het toch maar al te graag live gehoord hebben!

2

van Margo <margo@...> op woensdag 30 augustus 2017 om 20:47

Als ik de kalender van dit jaar op haar website bekijk, dan zie ik toch enkel mezzo-rollen: Amneris, Azucena, Kundry, mezzo-partij in het Verdi-Requiem, Judith (Blauwbaard), ...

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 30 augustus 2017 om 11:51

Omdat ik toch eens wou horen hoe twee lelijke liederen klinken (die ik niet kende), toch eens even beide gehoord.
'Winternacht' valt MIJ best mee en bon, 'Aus den Liedern der Trauer' is misschien inderdaad wat monotoon en onbreekt melodie ("von Melodei auch nicht ein Spur!" zou Beckmesser waarschijnlijk zeggen). Maar IK kan er wel naar luisteren. Met de tekst hou ik hier even geen rekening, al besef ik wel dat dat natuurlijk zeker bij liederen van belang is (" Mich dünckt sollt' passen Ton und Wort" zou Hans Sachs zeggen).
Het doet me overigens plezier dat Urmana nog zo kan bekoren. Is ze nu definitief opgehouden met sopraanrollen?