ti guarda dal Grande Inquisitor

Simon Boccanegra in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

11

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 7 maart 2017 om 16:36

Ook de matinee in Gent bijgewoond en vond het een prachtige voorstelling. De mengeling van tijdperken in de kostuums doet soms nogal surrealistisch aan, maar dat mag op het toneel... En het gaf soms heel mooie beelden (zoals oa dat Da Vinci-laatste avondmaal).
Heel cru slot met een machtsoverdracht door Adorno zonder het minste schuldgevoel...
Ik vind het ook niet zo ongewoon dat Amelia in begin van de scene Simone wil vermoorden (al is het wat extreem): Adorno zweert immers tegen hem samen. Het geeft ook een mooi contrast met de ontroerende herkenningscene en de duo in de zuilengallerij...
Ik dacht dat aan het begin van het laatste bedrijf er enkele replieken en een bruidskoor (normaal achter de schermen) weggelaten waren.
En een prachtige cast! Indrukwekkende Li, Myshketa, Mavlyanov & Alaimo (deze laatste als een wel erg getormenteerde Doge). En ik vond Papatanasiu toch een heel mooi zingende Amelia (en de tril was er),maar ik ken dan (evenals 98% van het publiek) niets van de preciese aanwijzingen van Verdi...
Dus inderdaad, ook wat mij betreft, weg met de zuurte!

10

van eric danneels <eric.daneels1@...> op maandag 6 maart 2017 om 16:18

Wat een een verzuurde reacties lees je hier allemaal bij Il Grand Inquisitor, hemzelf in begrepen.... Boccanegra is een/blijft een bizar werk .van Verdi Matinee Gent meegemaakt. David Hermann had nu een toegankelijke regie gemaakt. Dit in tegenstelling tot zijn verschrikkelijke Zauberflöte. Maar wat een cast aan Verdi-zangers heeft de Vlaamse Opera dit keer bijeen gekregen.....ons koor al een gans seizoen in top vorm, ons orkest in topvorm...en allemaal Verdi zangers/zangeressen..... Bedankt Aviel Cahn/Vlaamse Opera...

9

van Jan <jan_vdb@...> op vrijdag 24 februari 2017 om 20:49

Oei, daar is onze gefrustreerde Ricci weer... Man man man, ik vraag me echt af wat ze jou hebben aangedaan dat je zo zuur bent geworden. Ik heb de indruk dat je alles haat wat met België en muziek te maken heeft. Bijna ziekelijk.

@Margo: ik ga absoluut niet akkoord met het "niet wil of kan zingen" van Myrto. Ik ken de partituur van Simon niet in detail, maar ik vond wat ik hoorde fantastisch goed. Is het tot in het kleinste detail wat in de partituur staat? Geen idee. Maar als het resultaat er is, is dat dan zo belangrijk?
Een zanger moet trouwens niet enkel rekening houden met de partituur, maar ook met de aanwijzingen van zowel de dirigent als de regisseur.

8

van Margo <margo@...> op donderdag 16 februari 2017 om 17:46

Alaimo hebben we nog in Luik gehoord voor Miller: eerst als Don Pasquale (concertant met Muti), nadien als Figaro in Barbiere. Hij was ook Tell in Amsterdam en in de Munt.

7

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op woensdag 15 februari 2017 om 20:44

Gisteren twee uur zitten piekeren waar ik die prachtige stem van Boccanegra (Nicola Alaimo) nog gehoord had... Gelukkig had ik het gevonden voor ik ging slapen, alhoewel er nu ook niet veel van in huis kwam want de melodieën bleven komen (Simon is een van mijn Verdi favorieten, samen met Don Carlos en Otello). In Luik dus, december 2014, als Miller: zijn stem is wat rijper geworden, wat strenger en harder waar het hoort, maar nog steeds lyrisch, romig,... goede zanger.
Voor de rest ook meer dan goede cast, op uitzondering misschien van Amelia/Maria (Myrtò Papatanasiu), waar ik dus Margo deels moet gelijk geven. In Cosi fan Tutte heb ik haar nog een welgemeende brava toegeroepen maar hier was een warm applaus meer op zijn plaats. Het is raar: soms is haar piano wel OK, maar meestal is het maar zozo. Forte's zijn zeker OK. Gemengde gevoelens, maar over het algemeen wel nog positief. Mooie tenor ook, zeker in de ensembles.
Alexander Joel heeft duidelijk een idee over hoe een bepaalde opera moet klinken: hoe intens was het orkest, hoe verschroeiend soms, zeer goed.
Ik kijk uit naar zijn Brahms 2 volgende week.

6

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 10 februari 2017 om 11:38

krantenrecensies lees ik al lang niet meer, iedereen die er wat van kent WEET dat deze onbenullen er totaal NIKS van kennen noch kunnen. Ik zou nu niet direct gaan roepen op 'op het puntje van je stoel gaan zitten Erna' maar ze kende er wel veel meer van dan deze pedanteriken gecombineerd. Intriest waar is de tijd van vooral zwarte hendrik diels en iets minder rode willy clijmans....

5

van Margo <margo@...> op vrijdag 10 februari 2017 om 9:06

Sterren hebben volgens mij sowieso weinig zin. Toen ik met mijn blog begon, heb ik ook even overwogen om sterren te geven, maar een ster laat weinig tot geen ruimte voor nuance.

Je zou wel een aparte ster kunnen geven voor de muzikale uitvoering, maar dat kan je dan ook opsplitsen in orkest en koor en solisten. En die zangers zou je eigenlijk ook nog eens moeten opsplitsen. Bv. voor deze productie

enscenering: 3/5
koor en orkest: 5/5
Alaimo: 4/5
Li: 3/5
Paptanasiu: 2/5
enz.

Maar als je daar dan een soort globale beoordeling van maakt, dan kom je bijna altijd uit bij 2 à 4 sterren... en daar heb je ook niets aan.

Los van het feit dat de beoordeling dan eigenlijk ook constant zou moeten zijn in de loop van de tijd om toch een min of meer absolute en constante schaal te hebben. Ik kan me voorstellen dat ik een productie, die ik 15 jaar geleden gezien heb, nu anders zou beoordelen... al is het maar omdat je constant bijleert en daardoor de lat altijd hoger legt.

4

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 9 februari 2017 om 16:33

Ik erger mij ook dikwijls aan de krantenrecensies. Ooit had ik een gesprek met iemand van De Standaard over hun sterrensysteem. Ik suggereerde dat ze voor opera's misschien beter twee keer een reeks sterren zouden geven: één voor de regie en één voor de muziek. Slinger is echt wel aan het doorslaan richting regie de laatste jaren. Erna Metdepennighen: come back!

3

van Margo <margo@...> op dinsdag 7 februari 2017 om 9:10

Jan, het is niet enkel een mening. Als een zangeres de helft van de aanduidingen van Verdi negeert omdat ze ze niet wil of kan zingen, dan is ze in mijn ogen inderdaad niet geschikt voor de rol.

De krantenrecensies hebben vandaag trouwens weer een nieuw dieptepunt bereikt: De Standaard schrijft toch twee (2) hele, uiteraard niets zeggende, zinnen over de zangers en De Tijd vermeldt ze zelfs niet...

2

van Jan <jan_vdb@...> op maandag 6 februari 2017 om 20:00

@Wiebke Dat is ook maar de mening van één man he, die je hier leest. Ik vond Papatanasiu fan-tas-tisch en ga er helemaal niet mee akkoord dat ze niet geschikt zou zijn voor de rol. Vergeet ook niet dat dit een roldebuut is voor haar en ze waarschijnlijk nog wat moet groeien in de rol...

1

van Wiebke Göetjes <w.goetjes@...> op maandag 6 februari 2017 om 19:05

Hoe kán het toch dat zangeressen die zo niet geschikt zijn voor deze rol - zoals je schrijft - toch op deze plekken staan te zingen terwijl er 100den goeie zangeressen in de zijlijn staan en geen kans krijgen....??