ti guarda dal Grande Inquisitor

Nora Gubisch in Parijs

Het Musée d'Orsay beschikt over een auditorium met pakweg 350 plaatsen waar ze ook geregeld concerten en recitals organiseren. Grote namen als Felicity Lott, Simon Keenlyside, Angelika Kirchschlager of Bernarda Fink staan op hun programma.

In de reeks "Les concerts de Midi Trente" zou ik daar vanmiddag de jonge sopraan Malin Christenson moeten gehoord hebben. Maar omwille van familiale redenen moest ze annuleren en werd ze op het laatste moment vervangen door de Franse mezzo Nora Gubisch, die bij ons onder andere bekend is van haar Carmen in de Vlaamse Opera, en de pianist Jérôme Ducros.

Ze openden het recital met Brahms' Zwei Gesänge opus 91. Een dergelijke keuze is een aanduiding voor de rest van het programma, waar ook andere instrumenten opduiken naast de piano. Deze twee liederen zijn oorspronkelijk gecomponeerd voor piano en altviool, maar ze werden hier gebracht in een versie voor cello. Dat leek me geen echt gelukkige keuze. De balans tussen de piano en de cello, bespeeld door Jérôme Pernoo, was helemaal in het voordeel van de cello. Die cello harmonieerde ook niet ideaal met Gubisch' donker alt-timbre. Nora Gubisch vertolkt de liederen met een opvallend dramatisch gewicht, waardoor bijvoorbeeld het Geistliches Wiegenlied weinig kenmerken van een slaaplied had.

De twee Strauss-liederen lagen haar beter. In Allerseelen combineerde ze dramatiek en nostalgie, terwijl Zueignung Wagneriaanse dimensies aannam. Tussendoor hadden Ducros en Pernoo ook zangerloze kamermuziek gebracht, zoals het bekende Elégie van Gabriel Fauré. Voor twee deeltjes uit de Acht Stücke opus 83 van Max Bruch kregen ze de versterking van de jonge klarinettist Raphael Sévère. Samen met Nora Gubisch sloten ze het middagconcert af met een compositie van de pianist Jérôme Ducros zelf, Les heures claires op een gedicht van Emile Verhaeren, waarvan de componeerstijl aansluit bij de Franse romantiek van de 19de eeuw.

Publicatie: dinsdag 30 november 2010 @ 23:56
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen