ti guarda dal Grande Inquisitor

Tomasz Wija in deSingel

De bekende liedpianist Irwin Gage is weer te gast in deSingel. Zoals gewoonlijk brengt hij een beloftevolle jonge zanger mee voor een liedrecital. Gisteren konden we zo de Poolse bas-bariton Tomasz Wija en de Portugese pianist David Santos horen. Het programma was opgedeeld in twee delen, met waterliederen van Schumann, Brahms en Schubert voor de pauze en Wanderer-liederen - Wolfs Harfenspieler-liederen en de cyclus Songs of travel van Ralph Vaughan-Williams - na de pauze.

Ze begonnen met de twee Gondelliederen uit Myrthen en al snel werd duidelijk dat er iets mis was. Regelmatig water drinken, af en toe gekuch en een paar keer zijn neus snuiten waren enkele aanwijzingen dat Tomasz Wija last had van een verkoudheid. Het spijtige is dat dit ook merkbaar was in zijn stem. De bovenste helft van zijn stem klonk onzeker met iets meer vibrato en was niet altijd even zuiver. Maar gezien de situatie trok hij zich nog redelijk goed uit de slag. Dit was vooral het geval in de Schubertliederen die helemaal niet slecht klonken. In een lied als Fischerweise hoorden we bijvoorbeeld een mooi timbre, dat ik wel eens wil terughoren onder betere omstandigheden.

Irwin Gage gaf ook een reeks master classes samen met Esther de Bros in de kleine zaal van deSingel. Er waren acht zangeressen - geen enkele mannelijke zanger ! - ingeschreven. Ik hoorde vandaag vijf sopranen. Het niveau van de zangeressen was redelijk goed, maar er sprong toch één duo uit. De sopraan Olga Vilenskaja en haar pianist Lea Fink gaven blijk van intelligente en boeiende vertolkingen. Dit duo wil ik best in een volledig recital horen. De Belgische Sandra Paelinck heeft nog wat technische zwaktes, maar ze lijkt ook de juist lied-instincten te hebben. De Duitse Anna Dierl had beslist om het onmogelijke Brahms-lied "Vom Strande" te zingen. Ik vermoed dat ze een betere indruk zou maken met een ander keuze.

Publicatie: zaterdag 20 november 2010 @ 20:09
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen