ti guarda dal Grande Inquisitor

Tomasz Wija in deSingel

De bekende liedpianist Irwin Gage is weer te gast in deSingel. Zoals gewoonlijk brengt hij een beloftevolle jonge zanger mee voor een liedrecital. Gisteren konden we zo de Poolse bas-bariton Tomasz Wija en de Portugese pianist David Santos horen. Het programma was opgedeeld in twee delen, met waterliederen van Schumann, Brahms en Schubert voor de pauze en Wanderer-liederen - Wolfs Harfenspieler-liederen en de cyclus Songs of travel van Ralph Vaughan-Williams - na de pauze.

Ze begonnen met de twee Gondelliederen uit Myrthen en al snel werd duidelijk dat er iets mis was. Regelmatig water drinken, af en toe gekuch en een paar keer zijn neus snuiten waren enkele aanwijzingen dat Tomasz Wija last had van een verkoudheid. Het spijtige is dat dit ook merkbaar was in zijn stem. De bovenste helft van zijn stem klonk onzeker met iets meer vibrato en was niet altijd even zuiver. Maar gezien de situatie trok hij zich nog redelijk goed uit de slag. Dit was vooral het geval in de Schubertliederen die helemaal niet slecht klonken. In een lied als Fischerweise hoorden we bijvoorbeeld een mooi timbre, dat ik wel eens wil terughoren onder betere omstandigheden.

Irwin Gage gaf ook een reeks master classes samen met Esther de Bros in de kleine zaal van deSingel. Er waren acht zangeressen - geen enkele mannelijke zanger ! - ingeschreven. Ik hoorde vandaag vijf sopranen. Het niveau van de zangeressen was redelijk goed, maar er sprong toch één duo uit. De sopraan Olga Vilenskaja en haar pianist Lea Fink gaven blijk van intelligente en boeiende vertolkingen. Dit duo wil ik best in een volledig recital horen. De Belgische Sandra Paelinck heeft nog wat technische zwaktes, maar ze lijkt ook de juist lied-instincten te hebben. De Duitse Anna Dierl had beslist om het onmogelijke Brahms-lied "Vom Strande" te zingen. Ik vermoed dat ze een betere indruk zou maken met een ander keuze.

Publicatie: zaterdag 20 november 2010 @ 20:09
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen