ti guarda dal Grande Inquisitor

Il trittico in Dortmund

Het is nauwelijks voor te stellen... een opvoering van een Puccini-opera en de zaal van de opera van Dortmund is meer dan half-leeg. Deze Il trittico is nochtans een nieuwe productie, die amper een maand geleden in première ging en geen herneming die al een paar honderd keer te zien was. Vreemd.

FotoDe regisseur Christine Mielitz (en tevens opera-intendant in Dortmund) kende ik enkel van een Meistersinger in de Vlaamse Opera en Parsifal in Wenen. Il trittico lijkt echter totaal niet op die twee Wagnerproducties.

De drie opera's krijgen een eigen scènebeeld. Il Tabarro speelt zich af tussen containers die op een containerschip geladen worden, Suor Angelica speelt op een vrij podium met veel witte en blauwe tinten en voor Gianni Schicchi zien we een seventies-decor.

In Il Tabarro bedenkt Mielitz een agressieve Luigi, waardoor hij totaal geen sympathie opwekt. In Suor Angelica doet ze het omgekeerde met de Zia Principessa. Voor een keer is ze niet de ijskoude tante, maar voelt ze ook mee met Angelica en haar verdriet. Het slot is altijd problematisch, maar de oplossing van Mielitz is eenvoudig. Angelica staat alleen in een spot en reikt naar een onzichtbaar kind dat ze dan in haar armen sluit... een ontroerend mooi beeld.

FotoEven aangrijpend was de vertolking van Svetlana Ignatovich als Angelica. Deze jonge Russische sopraan - ze maakt deel uit van de troep van Dortmund - heeft een echte kippenvelstem. Vanaf haar eerste substantiële tussenkomst met "I desideri sono i fiori dei vivi" gaat mijn haar recht staan van haar ontroerend timbre en de schoonheid van haar stem. Het hoeft niet te verbazen dat "Senza mamma" verpletterend was.

De bariton Simon Neal was de andere ontdekking van de avond. De dramatische rol van Michele lag hem net iets beter dan Gianni Schicchi. Hij heeft een grote stem, met een stevige hoogte en een schitterend donker timbre. Het is het soort stem dat van hem een ideale Rigoletto of Scarpia kan maken.

Publicatie: zaterdag 13 november 2010 @ 10:16
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen