ti guarda dal Grande Inquisitor

Il trittico in Dortmund

Het is nauwelijks voor te stellen... een opvoering van een Puccini-opera en de zaal van de opera van Dortmund is meer dan half-leeg. Deze Il trittico is nochtans een nieuwe productie, die amper een maand geleden in première ging en geen herneming die al een paar honderd keer te zien was. Vreemd.

FotoDe regisseur Christine Mielitz (en tevens opera-intendant in Dortmund) kende ik enkel van een Meistersinger in de Vlaamse Opera en Parsifal in Wenen. Il trittico lijkt echter totaal niet op die twee Wagnerproducties.

De drie opera's krijgen een eigen scènebeeld. Il Tabarro speelt zich af tussen containers die op een containerschip geladen worden, Suor Angelica speelt op een vrij podium met veel witte en blauwe tinten en voor Gianni Schicchi zien we een seventies-decor.

In Il Tabarro bedenkt Mielitz een agressieve Luigi, waardoor hij totaal geen sympathie opwekt. In Suor Angelica doet ze het omgekeerde met de Zia Principessa. Voor een keer is ze niet de ijskoude tante, maar voelt ze ook mee met Angelica en haar verdriet. Het slot is altijd problematisch, maar de oplossing van Mielitz is eenvoudig. Angelica staat alleen in een spot en reikt naar een onzichtbaar kind dat ze dan in haar armen sluit... een ontroerend mooi beeld.

FotoEven aangrijpend was de vertolking van Svetlana Ignatovich als Angelica. Deze jonge Russische sopraan - ze maakt deel uit van de troep van Dortmund - heeft een echte kippenvelstem. Vanaf haar eerste substantiële tussenkomst met "I desideri sono i fiori dei vivi" gaat mijn haar recht staan van haar ontroerend timbre en de schoonheid van haar stem. Het hoeft niet te verbazen dat "Senza mamma" verpletterend was.

De bariton Simon Neal was de andere ontdekking van de avond. De dramatische rol van Michele lag hem net iets beter dan Gianni Schicchi. Hij heeft een grote stem, met een stevige hoogte en een schitterend donker timbre. Het is het soort stem dat van hem een ideale Rigoletto of Scarpia kan maken.

Publicatie: zaterdag 13 november 2010 @ 10:16
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen