ti guarda dal Grande Inquisitor

Dialogues des Carmélites in Düsseldorf

Guy Joosten brengt dit seizoen twee nieuwe producties in de Deutsche Oper am Rhein, één daarvan is Dialogues des Carmélites. Het is een esthetisch mooie en goed leesbare productie geworden.

Foto

De mooie beelden zijn onder andere te danken aan decorbouwer Johannes Leiacker, die vooral de scène leeg laat. In de eerste scène is er wel een gigantische boekenkast, die we later half opgebrand terugzien als Blanche weerkeert naar haar ouderlijk huis. In het klooster beperkt het scènebeeld zich tot een paar banken, een zetel en bed voor Mme de Croissy, of een gigantisch kruisbeeld.

De dreiging komt in deze productie van de tussenbeelden. De schaduwen van voorbijlopende mensen worden op een podiumbreed wit scherm geprojecteerd bij elke scènewisseling. De sterke slotscène speelt zich af op een bed van verbrande houtsnippers. De karmelietessen staan samen op een paar vierkante meter, nadat eerst hun haar kort geknipt werd (door Thierry trouwens, de ex-dienaar van de familie de la Force). Bij elke slag van de guillotine valt tevens een zwart doek naar beneden tot de hele scène zwart is. Simpel en aangrijpend mooi.

De eerste helft van deze opera vind ik altijd wat traag. Het wordt meestal pas interessant nadat de nieuwe priores aangekomen is, tenzij je over een fabuleuze oude priores beschikt. Dat was hier niet echt het geval. Anja Silja is wel een halve legende, maar op een handvol noten na heeft ze geen stem meer. Daardoor is haar sterfscène vooral zielig en heeft ze niet de impact die ze zou kunnen hebben.

Een algemeen probleem met deze bezetting is ook de variabele niveaus van onverstaanbaarheid van hun Frans. De nieuwe priores, Mme Lidoine, was de uitzondering. Ik vond Sabine Hogrefe dan ook op alle gebied de ster van de avond met een krachtige stem met de nodige nuances en vastberadenheid. De stem van Jeanne Piland is sterk vergelijkbaar. Ik had graag wat meer verschil gehoord, zodat het onderscheid tussen Mère Marie en Mme Lidoine wat duidelijker zou geweest zijn.

Wat de twee meisjes betreft, had Iulia Elena Surdu aanvankelijk wat problemen met de hoge noten van Soeur Constance. Anett Fritsch was een frisse Blanche. Blanches angst, twijfel en gedrevenheid komt er wel nog niet goed uit. Ze is misschien nog iets te veel soubrette, daar waar een iets lyrischere stem waarschijnlijk wat meer mogelijkheden heeft.

Tenslotte was ik zeer tevreden over de dirigent Axel Kober. Heel de opera leidt tot die cruciale executie-scène en hij slaagt erin om alle muzikale verwijzingen ernaar tijdens de loop van de avond duidelijk te maken.

Publicatie: vrijdag 12 november 2010 @ 9:42
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen