ti guarda dal Grande Inquisitor

Cherubini Requiem in de Munt

Operafans zullen Luigi Cherubini vooral kennen van zijn Médée / Medea. Hij heeft echter ook veel religieuze muziek geschreven, waaronder twee Requiems. Zijn tweede Requiem, daterend van 1836, werd gisteren opgevoerd in de Munt.

Het eerste dat opvalt aan dit Requiem is dat er geen vocale solisten optreden en dat alle teksten door een mannenkoor gezongen worden. De orkestratie is ook vaak origineel. Het eerste deel, "Requiem", wordt bijvoorbeeld volledig begeleid door de lage strijkers aangevuld met de fagotten. In het "Offertorium" zitten passages waar het omgekeerde gebeurt met etherische violen en fluiten. Het "Dies irea" is monumentaal Italiaans, en zet de lijn uit die later door Verdi in zijn Requiem gevolgd werd. In contrast daarmee staat een onbegeleid "Pie Jesu". Dat was ook een van de delen waarin het Mannenkoor van de Munt het meest schitterde. In andere delen - zoals het "Requiem" - vond ik ze weinig homogeen klinken.

In de eerste helft van het concert stonden werken van Mozart op het programma. Eén van Mozarts laatste werken is zijn Freimauer-Kantate op een tekst van Schikaneder, en is ook voor mannenkoor, aangevuld met een Tamino-tenor en Sarastro-bas. De bas Giovanni Battista Parodi kon me maar matig overtuigen, zijn rol is trouwens ook heel beperkt. Jeremy Ovenden was daarentegen schitterend, zowel in zijn kraakheldere dictie als zijn kleurrijke expressie en verzorgde zanglijn. Later kwam hij nog even terug om de Mozart-concertaria "Misero, o sogno... Aura, che intorno spiri" te zingen. Het is een aria die me aan Cosi doet denken en die Ovenden met dezelfde inzet en dramatische inleving vertolkte.

Alles bij elkaar was dit een geslaagd concert met een paar weinig uitgevoerde werken, dat volgende zaterdag nog eens herhaald wordt.

Publicatie: donderdag 11 november 2010 @ 10:17
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen