ti guarda dal Grande Inquisitor

Cherubini Requiem in de Munt

Operafans zullen Luigi Cherubini vooral kennen van zijn Médée / Medea. Hij heeft echter ook veel religieuze muziek geschreven, waaronder twee Requiems. Zijn tweede Requiem, daterend van 1836, werd gisteren opgevoerd in de Munt.

Het eerste dat opvalt aan dit Requiem is dat er geen vocale solisten optreden en dat alle teksten door een mannenkoor gezongen worden. De orkestratie is ook vaak origineel. Het eerste deel, "Requiem", wordt bijvoorbeeld volledig begeleid door de lage strijkers aangevuld met de fagotten. In het "Offertorium" zitten passages waar het omgekeerde gebeurt met etherische violen en fluiten. Het "Dies irea" is monumentaal Italiaans, en zet de lijn uit die later door Verdi in zijn Requiem gevolgd werd. In contrast daarmee staat een onbegeleid "Pie Jesu". Dat was ook een van de delen waarin het Mannenkoor van de Munt het meest schitterde. In andere delen - zoals het "Requiem" - vond ik ze weinig homogeen klinken.

In de eerste helft van het concert stonden werken van Mozart op het programma. Eén van Mozarts laatste werken is zijn Freimauer-Kantate op een tekst van Schikaneder, en is ook voor mannenkoor, aangevuld met een Tamino-tenor en Sarastro-bas. De bas Giovanni Battista Parodi kon me maar matig overtuigen, zijn rol is trouwens ook heel beperkt. Jeremy Ovenden was daarentegen schitterend, zowel in zijn kraakheldere dictie als zijn kleurrijke expressie en verzorgde zanglijn. Later kwam hij nog even terug om de Mozart-concertaria "Misero, o sogno... Aura, che intorno spiri" te zingen. Het is een aria die me aan Cosi doet denken en die Ovenden met dezelfde inzet en dramatische inleving vertolkte.

Alles bij elkaar was dit een geslaagd concert met een paar weinig uitgevoerde werken, dat volgende zaterdag nog eens herhaald wordt.

Publicatie: donderdag 11 november 2010 @ 10:17
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen