ti guarda dal Grande Inquisitor

Die Entführung aus dem Serail in Antwerpen

In een seizoen dat de "Oriënt" als thema heeft, is Die Entführung aus dem Serail bijna onvermijdelijk. Maar de nieuwe productie van de Vlaamse Opera is pure tijdverspilling.

Foto
foto © Annemie Augustijns

De regisseur Eike Gramss had namelijk het briljante idee om alle dialogen te schrappen. Hij vervangt de teksten door een of ander Spaans en Arabisch gebrabbel, wat mogelijk de vertaalde dialogen zijn. Op zich zou ik daar nog mee kunnen leven, maar als dan ook nog eens de boventitels weggelaten worden, dan is de voorstelling helemaal niet meer te volgen. Het resultaat is een "Grosser Querschnitt" van Die Entführung aus dem Serail met enkel de aria's, die ze even goed concertant hadden kunnen opvoeren.

De productie is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Uiteraard is er geen serail, maar een eentonige woestijn met een miezerig kraantje. Maar als de voorstelling ooit hernomen zou worden in het Duits, dan zal het misschien nog wel meevallen.

De mannelijke zangers scoren niet echt hoog. De mekkerende keelklanken van Maxim Mironov irriteren me mateloos als Belmonte. Günes Gürle is een redelijke Osmin, alhoewel hij niet de echt diepe noten heeft voor bijvoorbeeld zijn duet met Blonde.

De vrouwen zijn een stuk beter. Iride Martinez is een goede Konstanze. Ze zingt vooral een schitterende en spectaculaire "Martern aller Arten" met een homogene stem over haar hele bereik. Het eerste deel voor de pauze eindigt met deze aria. En ik was bijna de paar uur verveling ervoor vergeten. Maar de ontdekking van de avond was de Blonde van Julianne Gearhart met een voorbeeldig expressieve "Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln".

Publicatie: vrijdag 29 oktober 2010 @ 18:41
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen