ti guarda dal Grande Inquisitor

Sally Matthews in de Munt

De Munt heeft sopraan Sally Matthews uitgenodigd voor een liedrecital. Op zich is er niets mis met een soubrette die liederen zingt, maar dit was een vergissing. Ze blijkt namelijk geen enkele affiniteit met het genre te hebben.

Ze begon met vijf liederen van Gabriel Fauré en benadert ze als een operazangeres. Haar interpretatie ontspruit niet op een natuurlijke manier vanuit de tekst, maar is een opeenstapeling van noten, waar toevallig nog een af andere tekst bij hoort. Het resultaat is een vocalise-oefening die op geen enkel moment kan boeien.

De Sieben frühe Lieder van Alban Berg zijn iets expansiever, maar het resultaat is hetzelfde. Ze slaagt er zelfs in om zichzelf te overtuigen dat in het Duits geen medeklinkers zitten en dat liederen ook wel begrijpbaar zijn zonder die lastige klanken. En alhoewel ze voor elk lied de partituur in de buurt had staan, wist ze toch tekstfouten te maken.

Ik kon me niet voorstellen dat het na de pauze beter zou worden... en heb daar dan ook niet op gewacht. Voor de masochisten zendt klara het recital op 19 oktober uit.

Publicatie: dinsdag 12 oktober 2010 @ 19:23
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen