ti guarda dal Grande Inquisitor

Der fliegende Holländer in Parijs

De herneming van Der fliegende Holländer in Parijs draagt onmiskenbaar de stempel van regisseur Willy Decker. Deze productie ging tien jaar geleden in première maar ik had ze nog niet gezien. Ze behoort - samen met de zwart-wit-grijze decors van Wolfgang Gussmann - tot Deckers stijl van die periode.

Het ziet er allemaal heel bekend uit. De parallellen met bijvoorbeeld zijn Peter Grimes in de Munt zijn opvallend. Alles speelt zich af in een eenheidsdecor met een grote deur en een gigantisch schilderij van het schip van de Hollander. De jager Erik is hier de buitenstaander en krijgt in het laatste bedrijf ook een agressieve matrozengemeenschap over zich heen.

Foto

De Holländer en Daland werden vertolkt door twee veteranen. James Morris was een zwakke Holländer, ondanks al zijn Wagner-ervaring. Zijn overwegend fluisterend Sprechgesang van onder andere "Die Frist ist um" kan bezwaarlijk nog zingen genoemd worden. Alhoewel vocaal ver van perfect, kan Matti Salminen wél nog overtuigen als Daland. Vooral in zijn "Mögst du mein Kind" was hij goed dankzij zijn interpretatieve inleving en zijn ronkende, wat rauwe basstem.

Zoals gewoonlijk is Adrianne Pieczonka een betrouwbare zangeres. Haar Senta was degelijk gezongen, maar ze kon me nooit ontroeren of meesleuren in haar passie. Klaus Florian Vogt als Erik heeft daarentegen geen probleem om dat te doen. Maar voor een keer is zelfs hij niet helemaal perfect. In zijn slotaria "Willst jenes Tag's du nicht" sloeg zowaar zijn stem over bij "die Versich'rung deiner Treu'"... het is wel een passagio-moment, maar het zou niet mogen gebeuren. Desalniettemin was hij met voorsprong de beste zanger op het podium, samen met een schitterende Steuermann van Bernard Richter.

Publicatie: maandag 4 oktober 2010 @ 22:27
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen