ti guarda dal Grande Inquisitor

Der fliegende Holländer in Parijs

De herneming van Der fliegende Holländer in Parijs draagt onmiskenbaar de stempel van regisseur Willy Decker. Deze productie ging tien jaar geleden in première maar ik had ze nog niet gezien. Ze behoort - samen met de zwart-wit-grijze decors van Wolfgang Gussmann - tot Deckers stijl van die periode.

Het ziet er allemaal heel bekend uit. De parallellen met bijvoorbeeld zijn Peter Grimes in de Munt zijn opvallend. Alles speelt zich af in een eenheidsdecor met een grote deur en een gigantisch schilderij van het schip van de Hollander. De jager Erik is hier de buitenstaander en krijgt in het laatste bedrijf ook een agressieve matrozengemeenschap over zich heen.

Foto

De Holländer en Daland werden vertolkt door twee veteranen. James Morris was een zwakke Holländer, ondanks al zijn Wagner-ervaring. Zijn overwegend fluisterend Sprechgesang van onder andere "Die Frist ist um" kan bezwaarlijk nog zingen genoemd worden. Alhoewel vocaal ver van perfect, kan Matti Salminen wél nog overtuigen als Daland. Vooral in zijn "Mögst du mein Kind" was hij goed dankzij zijn interpretatieve inleving en zijn ronkende, wat rauwe basstem.

Zoals gewoonlijk is Adrianne Pieczonka een betrouwbare zangeres. Haar Senta was degelijk gezongen, maar ze kon me nooit ontroeren of meesleuren in haar passie. Klaus Florian Vogt als Erik heeft daarentegen geen probleem om dat te doen. Maar voor een keer is zelfs hij niet helemaal perfect. In zijn slotaria "Willst jenes Tag's du nicht" sloeg zowaar zijn stem over bij "die Versich'rung deiner Treu'"... het is wel een passagio-moment, maar het zou niet mogen gebeuren. Desalniettemin was hij met voorsprong de beste zanger op het podium, samen met een schitterende Steuermann van Bernard Richter.

Publicatie: maandag 4 oktober 2010 @ 22:27
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen