ti guarda dal Grande Inquisitor

L'amour de loin in Antwerpen

Tien jaar geleden, was ik op de Salzburger Festspiele en heb toen de wereldcreatie meegemaakt van L'amour de loin. Dat was toen de eerste opera die Kaija Saariaho ooit schreef. De Vlaamse Opera voert deze opera als seizoensopener op in een totaal nieuwe productie. Tien jaar geleden was ik niet echt onder de indruk van het werk. En nu ik hem na al die jaren terug hoor, is mijn mening niet echt gewijzigd.

Foto
foto © Annemie Augustijns

L'amour de loin heeft nochtans alles om me te bevallen. Het is een Franse opera met een goed libretto op een middeleeuws thema rond hoofse liefde. Maar het is de muziek die me niet gedurende twee uur kan blijven boeien.

De regisseur Daniele Finzi Pasca doet nochtans zijn best om de enscenering kleurrijk en visueel aantrekkelijk te maken met ook een schitterende belichting. Elk van de drie karakters krijgt twee danser-acrobaten als alter ego. Die zorgen voor alle actie, de zangers zelf zijn eerder statisch en staan net iets té vaak op de rand van het podium te zingen.

In de bezetting valt vooral Philip Addis, die vorig seizoen Pelléas in Parijs gezongen heeft, op als Jaufré Rudel. Rachel Harnisch kwam wat monotoon over als Jaufrés "verre liefde" Clémence. Kathérine Rohrer mekkert te veel als de pelgrim. Het koor werd trouwens ook van de scène verbannen... tot de slotscène. De rest van de avond weerklinken ze door een luidspreker die boven het podium hangt.

Publicatie: donderdag 30 september 2010 @ 21:02
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen