ti guarda dal Grande Inquisitor

L'amour de loin in Antwerpen

Tien jaar geleden, was ik op de Salzburger Festspiele en heb toen de wereldcreatie meegemaakt van L'amour de loin. Dat was toen de eerste opera die Kaija Saariaho ooit schreef. De Vlaamse Opera voert deze opera als seizoensopener op in een totaal nieuwe productie. Tien jaar geleden was ik niet echt onder de indruk van het werk. En nu ik hem na al die jaren terug hoor, is mijn mening niet echt gewijzigd.

Foto
foto © Annemie Augustijns

L'amour de loin heeft nochtans alles om me te bevallen. Het is een Franse opera met een goed libretto op een middeleeuws thema rond hoofse liefde. Maar het is de muziek die me niet gedurende twee uur kan blijven boeien.

De regisseur Daniele Finzi Pasca doet nochtans zijn best om de enscenering kleurrijk en visueel aantrekkelijk te maken met ook een schitterende belichting. Elk van de drie karakters krijgt twee danser-acrobaten als alter ego. Die zorgen voor alle actie, de zangers zelf zijn eerder statisch en staan net iets té vaak op de rand van het podium te zingen.

In de bezetting valt vooral Philip Addis, die vorig seizoen Pelléas in Parijs gezongen heeft, op als Jaufré Rudel. Rachel Harnisch kwam wat monotoon over als Jaufrés "verre liefde" Clémence. Kathérine Rohrer mekkert te veel als de pelgrim. Het koor werd trouwens ook van de scène verbannen... tot de slotscène. De rest van de avond weerklinken ze door een luidspreker die boven het podium hangt.

Publicatie: donderdag 30 september 2010 @ 21:02
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
3 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen