ti guarda dal Grande Inquisitor

The threepenny opera in Edinburgh

Het Edinburgh International Festival is slechts één van de verschillende festivals in Edinburgh tijdens de maand augustus. Er is ook een boekenfestival, een kunstfestival en begin augustus een jazz&blues-festival. Maar het festival waar je - letterlijk - niet omheen kunt, is het Fringe Festival.

Het Fringe Festival overspoelt heel Edinburgh met duizenden shows verspreid over meer dan 250 locaties. Die shows komen uit alle genres, veel standup- en andere comedy, theater en dans. Maar natuurlijk ook muziek, ook klassieke muziek, opera en musical. Het zijn vaak jonge artiesten die optreden in kerken, theatertjes, pubs of hotels. Als je over de Royal Mile loopt ter hoogte van High Street word je langs alle kanten aangeklampt door de artiesten die hun show aanprijzen met folders, straattheater of die een voorproefje geven van hun show op een van de straatpodiums.

Foto

Je kan probleemloos een hele vakantie vullen met enkel deze Fringe-shows... het is gewoon een kwestie van het kaf van het koren te kunnen scheiden. De laatste dag van mijn verblijf in Edinburgh heb ik zo een reeks voorstellingen bijgewoond.

Het begon op de middag in St Mary's Cathedral met een lunchconcert van de jonge tenor Gareth Treseder en pianist Douglas Stevens. Ze brachten vooral religieuze muziek van onder andere Bach en Mendelssohn. Treseder heeft een goede middenstem, maar aan zijn hoogte en laagte is nog werk. Desalniettemin zong hij een mooie Benedictus uit Bachs Hohe Messe. Een trillende onderlip in het aanschijn van Christus' lijden tijdens Bäche von gesalznen Zähren uit Bach-kantate 21 lijkt wel dramatisch, maar kon beter achterwege gelaten worden.

Om een of andere vreemde reden zong hij ook Das verlassene Mägdlein van Hugo Wolf. In zijn intro voor het lied vertelde hij dat hij in het "Mägdlein" een parallel zag met de priester Mörike die ook opziet tegen zijn dagdagelijkse taken. Het is me echter niet duidelijk hoe hij dat kan rijmen met de tweede helft van het lied. Het moet trouwens bijna een unicum zijn dat een man dit lied zingt.

In de namiddag trok ik naar St Andrew’s and St George’s West Church voor 7 Opera Sins. Dit was een voorstelling van de Edinburgh Studio Opera. Het is een vereniging van hoofdzakelijk studenten van de Edinburgh University en is dan ook absoluut niet te vergelijken met "onze" operastudio's. Het niveau van de zangers varieert heel sterk met een paar beloftevolle uitschieters. De meeste zangers hadden wel nog problemen met hun talen, vooral dan Duits en Frans, maar ook Italiaans werd vaak met een accent gezongen.

De voorstelling was een aaneenschakeling van zeven operascènes. Het is een interessant idee om de zeven hoofdzonden als rode draad te gebruiken bij hun keuze (ze hadden natuurlijk gewoon Don Giovanni kunnen opvoeren en dan passeren de meeste hoofdzondes ook al de revue). De ene keuze was al meer geslaagd dan de andere. Een van de geslaagde was de openinsscène van Gianni Schicchi om de "Hebzucht" uit te beelden, of de scène uit Hänsel und Gretel als ze het peperkoeken huisje ontdekken ter illustratie van de "Vraatzucht". De meest aangrijpende scène - voor "Woede" - was de eerste scène uit het tweede bedrijf van Peter Grimes als Ellen Orford de kneuzingen ontdekt bij Grimes' leerjongen.

In de vooravond gaf Rainer Hersch een show rond de unieke Victor Borge in het New Town Theatre. Hij vertelt over het leven van de Deense pianist-komiek en doet hem ook na. In de klassieke Borge-stijl (inclusief het accent) speelt hij stukjes op de piano en doet zelfs Borges onnavolgbare Phonetic Punctuation. Dit was absoluut de meest professionele show die ik gisteren bijwoonde.

In de jaren '60 werd de Edinburgh University Savoy Opera Group opgericht om de operettes van Gilbert & Sullivan op te voeren. Dit jaar gaven ze een voorstelling van The threepenny opera van Kurt Weill, in de Engelse versie, in Augustine's (nog een voor de gelegenheid tot theater omgebouwde kapel). Met eenvoudige scenische middelen - zoals een paar zwarte schoolborden waarop het wisselende decor getekend werd - vertelden ze het verhaal van Mack the Knife en Polly Peachum. Ze zongen in musicalstijl op een redelijk hoog niveau. Alleen lieten sommigen zich iets te gemakkelijk verleiden tot overacting. Maar alles bij elkaar was dit een zeer onderhoudende show om mijn weekje Edinburgh af te sluiten...

Publicatie: vrijdag 27 augustus 2010 @ 11:01
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen