ti guarda dal Grande Inquisitor

The Indian Queen in Edinburgh

Purcells The Indian Queen is een semi-opera met meer theater dan opera. In het programmaboek staan slechts drie pagina's gezongen tekst en zomaar eventjes zeven bladzijden synopsis om de rest van het verhaal te vertellen. Harry Christophers en The Sixteen voerden in Usher Hall enkel de muziek op - iets minder dan een uur - waardoor het eerder een ariaconcert was met weinig dramatische samenhang.

Foto

Het is onbegonnen werk om het verhaal samen te vatten tenzij heel kort... het verhaal speelt zich af in Mexico waar de koningin Zempoalla (the indian queen) weerstand biedt aan de Peruviaanse strijdmachten aangevoerd door Montezuma. John Mark Ainsley en Roderick Williams waren de sterren van de avond, vooral in hun strijd als "Fame" en "Envy". Williams was ook een uitmuntende profeet Ismeron in diens aria You twice ten hundred deities. Sopraan Gillian Keith was tenslotte een mooie "God of dreams".

De avond werd vervolledigd door voor de pauze twee andere werkjes van Purcell te brengen. The Masque of Hymen was de slot-masque die door Daniel Purcell - broer van Henry - gecomponeerd werd voor The Indian Queen. De avond was begonnen met de ode Come, ye sons of art, door Purcell geschreven ter gelegenheid van de verjaardag van Queen Mary II. Dit werk bevat ook het enige, voor mij althans, echt bekende stukje... het duet Sound the trumpet, dat uitgevoerd werd door de weinig feestelijk klinkende combinatie van contratenor Robin Blaze en tenor Allan Clayton.

Publicatie: woensdag 25 augustus 2010 @ 10:50
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen