ti guarda dal Grande Inquisitor

The Indian Queen in Edinburgh

Purcells The Indian Queen is een semi-opera met meer theater dan opera. In het programmaboek staan slechts drie pagina's gezongen tekst en zomaar eventjes zeven bladzijden synopsis om de rest van het verhaal te vertellen. Harry Christophers en The Sixteen voerden in Usher Hall enkel de muziek op - iets minder dan een uur - waardoor het eerder een ariaconcert was met weinig dramatische samenhang.

Foto

Het is onbegonnen werk om het verhaal samen te vatten tenzij heel kort... het verhaal speelt zich af in Mexico waar de koningin Zempoalla (the indian queen) weerstand biedt aan de Peruviaanse strijdmachten aangevoerd door Montezuma. John Mark Ainsley en Roderick Williams waren de sterren van de avond, vooral in hun strijd als "Fame" en "Envy". Williams was ook een uitmuntende profeet Ismeron in diens aria You twice ten hundred deities. Sopraan Gillian Keith was tenslotte een mooie "God of dreams".

De avond werd vervolledigd door voor de pauze twee andere werkjes van Purcell te brengen. The Masque of Hymen was de slot-masque die door Daniel Purcell - broer van Henry - gecomponeerd werd voor The Indian Queen. De avond was begonnen met de ode Come, ye sons of art, door Purcell geschreven ter gelegenheid van de verjaardag van Queen Mary II. Dit werk bevat ook het enige, voor mij althans, echt bekende stukje... het duet Sound the trumpet, dat uitgevoerd werd door de weinig feestelijk klinkende combinatie van contratenor Robin Blaze en tenor Allan Clayton.

Publicatie: woensdag 25 augustus 2010 @ 10:50
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
3 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen