ti guarda dal Grande Inquisitor

The Indian Queen in Edinburgh

Purcells The Indian Queen is een semi-opera met meer theater dan opera. In het programmaboek staan slechts drie pagina's gezongen tekst en zomaar eventjes zeven bladzijden synopsis om de rest van het verhaal te vertellen. Harry Christophers en The Sixteen voerden in Usher Hall enkel de muziek op - iets minder dan een uur - waardoor het eerder een ariaconcert was met weinig dramatische samenhang.

Foto

Het is onbegonnen werk om het verhaal samen te vatten tenzij heel kort... het verhaal speelt zich af in Mexico waar de koningin Zempoalla (the indian queen) weerstand biedt aan de Peruviaanse strijdmachten aangevoerd door Montezuma. John Mark Ainsley en Roderick Williams waren de sterren van de avond, vooral in hun strijd als "Fame" en "Envy". Williams was ook een uitmuntende profeet Ismeron in diens aria You twice ten hundred deities. Sopraan Gillian Keith was tenslotte een mooie "God of dreams".

De avond werd vervolledigd door voor de pauze twee andere werkjes van Purcell te brengen. The Masque of Hymen was de slot-masque die door Daniel Purcell - broer van Henry - gecomponeerd werd voor The Indian Queen. De avond was begonnen met de ode Come, ye sons of art, door Purcell geschreven ter gelegenheid van de verjaardag van Queen Mary II. Dit werk bevat ook het enige, voor mij althans, echt bekende stukje... het duet Sound the trumpet, dat uitgevoerd werd door de weinig feestelijk klinkende combinatie van contratenor Robin Blaze en tenor Allan Clayton.

Publicatie: woensdag 25 augustus 2010 @ 10:50
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen