ti guarda dal Grande Inquisitor

Simon Keenlyside in Edinburgh

De Queen's Hall zat vanmorgen stampvol. Dat was ook niet te verwonderen want het recital van Simon Keenlyside en "local boy" Malcolm Martineau was al maanden uitverkocht. Het programma bestond uit een Engels en een Duits luik.

De vier liederen van Ned Rorem waren een schijnbaar licht openingsgroepje maar toch met een donker kantje, zoals Root cellar. Voor My papa's waltz moest Martineau zijn meest virtuoze vingers bovenhalen.

De Songs from A Shropshire Lad van Butterworth zijn een pessismistische liedcyclus vol verwijzingen naar de oorlog. Simon Keenlyside zingt ze schitterend met perfecte dictie. Zijn stem lijkt weer wat donkerder geworden... misschien het gevolg van zijn heroriëntering in de richting van een Verdi-bariton, Macbeth en Rigoletto werden recent aan zijn palmares toegevoegd. Dat hij toch nog beschikt over de nodige lichtheid in zijn stem bleek uit Is my team ploughing. De manier waarop hij dialogeert met twee totaal verschillende stemmen grijpt naar de keel.

Na de pauze stond Schumanns Dichterliebe op het programma, net zoals de vorige twee keer dat ik Simon Keenlyside gehoord heb. Zijn vertolking is indrukwekkend en hij deed nauwelijks iets verkeerds. Maar voor mij ontbreekt er nog altijd iets onbestemds waardoor zijn Dichterliebe aangrijpend zou kunnen worden... zoals wel het geval was in A Shropshire Lad.

Na al die oorlogs- en liefdesmiserie keerden ze naar Schubert voor twee lichtere bisnummers, Der Einsame en Geheimes (wat hij opdroeg aan zijn vrouw).

Publicatie: maandag 23 augustus 2010 @ 18:02
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen