ti guarda dal Grande Inquisitor

Simon Keenlyside in Edinburgh

De Queen's Hall zat vanmorgen stampvol. Dat was ook niet te verwonderen want het recital van Simon Keenlyside en "local boy" Malcolm Martineau was al maanden uitverkocht. Het programma bestond uit een Engels en een Duits luik.

De vier liederen van Ned Rorem waren een schijnbaar licht openingsgroepje maar toch met een donker kantje, zoals Root cellar. Voor My papa's waltz moest Martineau zijn meest virtuoze vingers bovenhalen.

De Songs from A Shropshire Lad van Butterworth zijn een pessismistische liedcyclus vol verwijzingen naar de oorlog. Simon Keenlyside zingt ze schitterend met perfecte dictie. Zijn stem lijkt weer wat donkerder geworden... misschien het gevolg van zijn heroriëntering in de richting van een Verdi-bariton, Macbeth en Rigoletto werden recent aan zijn palmares toegevoegd. Dat hij toch nog beschikt over de nodige lichtheid in zijn stem bleek uit Is my team ploughing. De manier waarop hij dialogeert met twee totaal verschillende stemmen grijpt naar de keel.

Na de pauze stond Schumanns Dichterliebe op het programma, net zoals de vorige twee keer dat ik Simon Keenlyside gehoord heb. Zijn vertolking is indrukwekkend en hij deed nauwelijks iets verkeerds. Maar voor mij ontbreekt er nog altijd iets onbestemds waardoor zijn Dichterliebe aangrijpend zou kunnen worden... zoals wel het geval was in A Shropshire Lad.

Na al die oorlogs- en liefdesmiserie keerden ze naar Schubert voor twee lichtere bisnummers, Der Einsame en Geheimes (wat hij opdroeg aan zijn vrouw).

Publicatie: maandag 23 augustus 2010 @ 18:02
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen