ti guarda dal Grande Inquisitor

Christianne Stotijn in Edinburgh

Toen Christianne Stotijn vorig seizoen in de Munt Schoenbergs Das Buch der hängenden Gärten zong en daarbij totaal in de verdrukking kwam door de video's, vond ik dat ze al die flauwekul niet nodig had. In haar matinee-recital in Queen's Hall neemt ze schitterend revanche.

Foto

Haar pianist Joseph Breinl mag deze keer met een open piano spelen en Stotijn kan zich volledig op de muziek concentreren zonder te moeten "acteren". Haar interpretatie is even romantisch geïnspireerd als in de Munt, maar nu is tenminste elke letter verstaanbaar. Een voorbeeld van die romantische slag was een elegante vertolking van Nr. XI, Als wir hinter dem beblümten Tore, of het expressieve Nr. XV, Wir bevölkerten die Abenddüstern.

Schoenberg heeft nog altijd de naam "moeilijk" te zijn en deze liedcyclus is inderdaad redelijk complex... maar zoals ik iemand uit het publiek achteraf hoorde zeggen: "als Schoenberg zo gezongen wordt, dan zal ik hem toch nog een kans moeten geven". Ik kan haar enkel bijtreden.

Het deel voor de pauze was gewijd aan liederen van Richard Strauss, waarbij we vooral een verliefde en extatische Strauss te horen kregen. Ze begonnen met een groepje rozenliederen, waaronder het onvermijdelijke Das Rosenband als openingslied gevolgd door twee vroege ongepubliceerde liederen, Die Rosen en Die erwachte Rose. Om 11 uur 's morgens een recital geven is misschien niet ideaal... maar Stotijn had nog wat moeite met de hogere noten, die soms wat rauw en angstig klonken. Haar sterke kanten kwamen volop tot uiting in een onvergetelijke uitvoering van Ruhe meine Seele, wat perfect in haar stem ligt.

Voor de bisnummers bleven ze bij Strauss met All mein' Gedanken en het geniale Morgen. BBC Radio 3 zal dit recital uitzenden op 31 augustus.

FotoHet avondconcert was een heel ander genre. De Britse mezzo Sarah Connolly is mij vooral bekend van haar Giulio Cesare uit Glyndebourne. Naar verluidt, is ze haar carrière ooit begonnen als jazz-zangeres. Samen met jazz-pianist John Horler kroop ze terug even in die rol.

Op de zolderverdieping van "The Hub", brachten ze Songs uit de jaren 1930 van onder andere George Gershwin, Ivor Novello en Cole Porter. Ze zingt jazz zoals het hoort en dus niet met haar opera-stem, alhoewel ze een enkele keer - in de Gershwin-klassieker Let's call the whole thing off - bijna herviel. Ze komt redelijk stijf en gereserveerd over, zowel in haar aankondigingen tussen de Songs door als tijdens de uitvoering. Pas in het bisnummer They can't take take that away from me wordt ze iets losser en durft ze iets vrijer om te gaan met de muziek.

Publicatie: zondag 22 augustus 2010 @ 10:11
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen