ti guarda dal Grande Inquisitor

Innsbruck - L'Olimpiade

Er is een nieuw tijdperk begonnen aan de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Jarenlang was René Jacobs de intendant van het oudemuziekfestival. Sinds dit jaar is Alessandro De Marchi zijn opvolger. Als openingsproductie, die hij zelf ook dirigeert, heeft hij Pergolesi's L'Olimpiade uitgekozen.

Foto

Het lijkt een voor de hand liggende keuze. Pergolesi viert dit jaar zijn 300ste verjaardag en Innsbruck heeft ook al een paar keer de Olympische (winter) Spelen georganiseerd. L'Olimpiade speelt zich dan ook af in het antieke Griekenland waar Megacle en Licida strijden in de Spelen om de trofee... de prinses Aristea. In een interview in de Wiener Zeitung zegt De Marchi dat hij deze opera gekozen heeft omdat hij Pergolesi's mooiste opera wou laten horen op een libretto dat volgens hem Metastasio's beste creatie is. Meer dan 60 andere componisten zouden een opera gecomponeerd hebben op dit libretto.

De opera wordt zonder coupures opgevoerd zodat de voorstelling Wagneriaanse dimensies krijgt. Maar volgens de recensenten is de kwaliteit van de uitvoering van zo'n hoog niveau dat er geen moment verveling dreigt. De regisseur Alexander Schulin heeft een pseudo-barokke productie gemaakt op een draaiplatform in een decor dat geïnspireerd is op het Teatro Farnese in Parma met barokke pruiken en kostuums. In de homogene zangersbezetting scoren vooral Olga Pasichnyk als Megacle, Jennifer Rivera als Licida en Raffaella Milanesi als Aristea.

Deze opvoering zal ook op CD uitgebracht worden.

Publicatie: zaterdag 14 augustus 2010 @ 20:18
Rubriek: Festivalnieuws

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen