ti guarda dal Grande Inquisitor

Innsbruck - L'Olimpiade

Er is een nieuw tijdperk begonnen aan de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Jarenlang was René Jacobs de intendant van het oudemuziekfestival. Sinds dit jaar is Alessandro De Marchi zijn opvolger. Als openingsproductie, die hij zelf ook dirigeert, heeft hij Pergolesi's L'Olimpiade uitgekozen.

Foto

Het lijkt een voor de hand liggende keuze. Pergolesi viert dit jaar zijn 300ste verjaardag en Innsbruck heeft ook al een paar keer de Olympische (winter) Spelen georganiseerd. L'Olimpiade speelt zich dan ook af in het antieke Griekenland waar Megacle en Licida strijden in de Spelen om de trofee... de prinses Aristea. In een interview in de Wiener Zeitung zegt De Marchi dat hij deze opera gekozen heeft omdat hij Pergolesi's mooiste opera wou laten horen op een libretto dat volgens hem Metastasio's beste creatie is. Meer dan 60 andere componisten zouden een opera gecomponeerd hebben op dit libretto.

De opera wordt zonder coupures opgevoerd zodat de voorstelling Wagneriaanse dimensies krijgt. Maar volgens de recensenten is de kwaliteit van de uitvoering van zo'n hoog niveau dat er geen moment verveling dreigt. De regisseur Alexander Schulin heeft een pseudo-barokke productie gemaakt op een draaiplatform in een decor dat geïnspireerd is op het Teatro Farnese in Parma met barokke pruiken en kostuums. In de homogene zangersbezetting scoren vooral Olga Pasichnyk als Megacle, Jennifer Rivera als Licida en Raffaella Milanesi als Aristea.

Deze opvoering zal ook op CD uitgebracht worden.

Publicatie: zaterdag 14 augustus 2010 @ 20:18
Rubriek: Festivalnieuws

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen