ti guarda dal Grande Inquisitor

Innsbruck - L'Olimpiade

Er is een nieuw tijdperk begonnen aan de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Jarenlang was René Jacobs de intendant van het oudemuziekfestival. Sinds dit jaar is Alessandro De Marchi zijn opvolger. Als openingsproductie, die hij zelf ook dirigeert, heeft hij Pergolesi's L'Olimpiade uitgekozen.

Foto

Het lijkt een voor de hand liggende keuze. Pergolesi viert dit jaar zijn 300ste verjaardag en Innsbruck heeft ook al een paar keer de Olympische (winter) Spelen georganiseerd. L'Olimpiade speelt zich dan ook af in het antieke Griekenland waar Megacle en Licida strijden in de Spelen om de trofee... de prinses Aristea. In een interview in de Wiener Zeitung zegt De Marchi dat hij deze opera gekozen heeft omdat hij Pergolesi's mooiste opera wou laten horen op een libretto dat volgens hem Metastasio's beste creatie is. Meer dan 60 andere componisten zouden een opera gecomponeerd hebben op dit libretto.

De opera wordt zonder coupures opgevoerd zodat de voorstelling Wagneriaanse dimensies krijgt. Maar volgens de recensenten is de kwaliteit van de uitvoering van zo'n hoog niveau dat er geen moment verveling dreigt. De regisseur Alexander Schulin heeft een pseudo-barokke productie gemaakt op een draaiplatform in een decor dat geïnspireerd is op het Teatro Farnese in Parma met barokke pruiken en kostuums. In de homogene zangersbezetting scoren vooral Olga Pasichnyk als Megacle, Jennifer Rivera als Licida en Raffaella Milanesi als Aristea.

Deze opvoering zal ook op CD uitgebracht worden.

Publicatie: zaterdag 14 augustus 2010 @ 20:18
Rubriek: Festivalnieuws

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen