ti guarda dal Grande Inquisitor

Siegfried in Essen

Gisteren was de laatste voorstelling van het operaseizoen in Essen. Op de valreep kon ik zo nog hun nieuwe productie van Siegfried zien, alhoewel die reeds in oktober in première ging. Het derde deel van de vier-regisseurs-Ring was deze keer in handen van regisseur Anselm Weber. En alhoewel de productie niet slecht was en de zangers relatief goed waren, was het weer Stefan Soltesz en zijn orkest die met de meeste eer gingen strijken omwille van Soltesz' constant boeiende lezing.

Foto

Anselm Weber doet geen storende interventies, maar heeft wel een paar originele ideeën. In de categorie "volgens het boekje" kan het eerste bedrijf ondergebracht worden. Siegfried en Mime wonen wel niet in een hut in het woud, maar eerder in een kelder met een hobbelige vloer en auto-onderdelen. In die kelder zijn wel alle nodige attributen aanwezig zoals een smidse waar Siegfried zijn Nothung kan smeden.

Bij het eerste optreden van Siegfried wordt ook het principe van de videobeelden van Bibi Abel duidelijk. Geen opdringerige beelden, maar figuratieve beelden zoals de projectie van Siegfrieds beer op de muur. Wotan wordt op dezelfde manier telkens begeleid door een vlucht geprojecteerde raven.

In het tweede bedrijf transformeren die vloerbulten zich in de schubben van de draak samen met veel rook en aangepaste belichting. Voor een zeldzame keer ziet de Fafnerscène er niet belachelijk of geforceerd uit. Webers vondst voor de woudvogel vond ik helemaal geniaal. De vogel zit opgesloten in een vogelkooi, die door Wotan achtergelaten werd zodat hij door Siegfried gevonden kan worden. Enerzijds is dit een verwijzing naar Wotan de arrangeur... net zoals hij ooit een zwaard in de boomstam ten huize van Hunding achterliet voor Siegmund. Maar anderzijds geeft dit een antwoord op een van de grote Ring-mysteries. Hoe is het te verklaren dat een of ander vogeltje zo veel weet ? Maar als die vogel deel uitmaakt van Wotans intriges, dan is dit perfect begrijpbaar.

Het laatste bedrijf stelt zo zijn eigen inherente problemen. Na de twee scènes tussen Wotan en respectievelijk Erda en Siegfried moet heel de scène omgebouwd worden naar Brünnhildes rots. Hier wordt dit opgelost door die twee eerste scènes grotendeels voor het doek te laten spelen. Met een toverbeweging laat Wotan het laatste doek opgaan en zijn we aangekomen in een asteroïdengordel. De slapende Brünnhilde komt letterlijk uit de lucht gevallen, liggend op een meteoriet... wat is een meteoor anders dan een stuk rots omgeven door vuur. 't Is weer eens wat anders, maar goed gedaan.

De Zweedse tenor Johnny van Hal omschrijft zich op zijn website als een "Jugendlicher Heldentenor". Dat van dat "jugendlich" klopt wel, "Heldentenor" al een heel stuk minder. De kleur van zijn stem is wel ongeveer juist en hij haalt min of meer ongeschonden het einde van de voorstelling (op een paar kraakjes na). Maar de handvol iets hogere noten klinken niet comfortabel en zijn laagte is niet stevig genoeg voor een Heldentenor. Dat neemt niet weg dat hij perfect op kinderlijke manier de onbevreesde idioot Siegfried speelt, maar op vocaal vlak is hij nauwelijks boeiend. Ik denk wel dat hij een goede Mime zou kunnen zijn...

Rainer Maria Röhr zong in Das Rheingold een niet al te beste Loge. Als Mime presteert hij een stuk beter. Hij heeft wel geen mooie stem, wat niet echt een vereiste is voor Mime. Wolfgang Koch was een indrukwekkende Alberich met een grote en kleurrijke stem. Kirsi Tiihonen beschikt ook over alle mogelijkheden om Brünnhilde te zingen.

In Das Rheingold hebben we al kennis kunnen maken met de Wotan van Almas Svilpa. Ik was daar toen niet echt van onder de indruk. Als de Wanderer weet hij echter wel te overtuigen. Nu heeft zijn stem wel autoriteit, alhoewel zijn kostuum daar ook wel toe bijgedragen kan hebben: een zwarte mantel vol zwarte veren als een zwarte Papageno. Maar de stem klinkt schitterend.

Met deze Siegfried werd ook mijn operaseizoen afgesloten en kan ik me beginnen voorbereiden op een festivalbezoek eind augustus...

Publicatie: zondag 18 juli 2010 @ 20:55
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen