ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Chisciotte in Sierra Morena in het PSK

René Jacobs voerde een paar jaar geleden de opera Don Chisciotte in Sierra Morena van Francesco Conti al eens op tijdens het oudemuziekfestival in Innsbruck. Het Brusselse publiek kon er gisteren concertant mee kennismaken met een bezetting die net een reeks scenische opvoeringen in Amsterdam achter de kiezen heeft.

De opera zelf is een vreemd geval. Het zijn twee, of zelfs drie, opera's die door elkaar lopen en af en toe contact maken. Enerzijds zijn er de buffo-scènes met Don Quichotte. Anderzijds is er de complexe liefdesgeschiedenis van Dorotea, Cardenio, Lucinda en Fernando die eerder trekken uit de opera seria vertoont. Tenslotte eindigt het tweede en vierde bedrijf telkens met een intermezzo-achtige kibbelscène van Sancio Pansa en Maritorne die doet denken aan La serva padrona. De totale lengte van de voorstelling is dan ook navenant, maar verveelt voor geen moment.

De vrouwelijke helft van de twee opera seria-koppels werd gevormd door de sopranen Inga Kalna en Gillian Keith. Kalna is een gevestigde waarde in het barokrepertoire en is een overtuigende Dorotea. Gillian Keith (Lucinda) is een kleurloze soubrette. De twee mannenrollen zullen oorspronkelijk wel castraatpartijen geweest zijn en werden nu door twee contratenors gezongen. De rol van Cardenio is een uitermate virtuoze partij waar Bejun Mehta weinig problemen mee heeft. Minder geslaagd vond ik de uitvoering van Christophe Dumaux als Fernando. Op een bepaald moment moet hij bijvoorbeeld een woede-aria zingen... 't is dat hij net ervoor gemeld heeft dat hij woedend is, want anders zou je het uit zijn expressieloze vertolking niet kunnen afleiden. Kleur en expressie waren er dan met overvloed bij de twee baritons. Marcos Fink zong een onderhoudende Sancio Pansa. Stéphane Degout was een nobele Don Chisciotte met zijn verzorgde en donkere bariton.

De voorstelling op zich was ook zeer onderhoudend. De reeks voorstellingen in Amsterdam zorgde ervoor dat ze vrij konden spelen. Ze zongen uiteraard zonder partituur en gebruikten het hele podium voor, naast en achter het orkest (de Akademie für Alte Musik Berlin) om enige scenische invulling te geven aan de opera. Zoals gewoonlijk was het weer Dominique Visse die op dat vlak de show stal.

Publicatie: woensdag 30 juni 2010 @ 20:44
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen