ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Chisciotte in Sierra Morena in het PSK

René Jacobs voerde een paar jaar geleden de opera Don Chisciotte in Sierra Morena van Francesco Conti al eens op tijdens het oudemuziekfestival in Innsbruck. Het Brusselse publiek kon er gisteren concertant mee kennismaken met een bezetting die net een reeks scenische opvoeringen in Amsterdam achter de kiezen heeft.

De opera zelf is een vreemd geval. Het zijn twee, of zelfs drie, opera's die door elkaar lopen en af en toe contact maken. Enerzijds zijn er de buffo-scènes met Don Quichotte. Anderzijds is er de complexe liefdesgeschiedenis van Dorotea, Cardenio, Lucinda en Fernando die eerder trekken uit de opera seria vertoont. Tenslotte eindigt het tweede en vierde bedrijf telkens met een intermezzo-achtige kibbelscène van Sancio Pansa en Maritorne die doet denken aan La serva padrona. De totale lengte van de voorstelling is dan ook navenant, maar verveelt voor geen moment.

De vrouwelijke helft van de twee opera seria-koppels werd gevormd door de sopranen Inga Kalna en Gillian Keith. Kalna is een gevestigde waarde in het barokrepertoire en is een overtuigende Dorotea. Gillian Keith (Lucinda) is een kleurloze soubrette. De twee mannenrollen zullen oorspronkelijk wel castraatpartijen geweest zijn en werden nu door twee contratenors gezongen. De rol van Cardenio is een uitermate virtuoze partij waar Bejun Mehta weinig problemen mee heeft. Minder geslaagd vond ik de uitvoering van Christophe Dumaux als Fernando. Op een bepaald moment moet hij bijvoorbeeld een woede-aria zingen... 't is dat hij net ervoor gemeld heeft dat hij woedend is, want anders zou je het uit zijn expressieloze vertolking niet kunnen afleiden. Kleur en expressie waren er dan met overvloed bij de twee baritons. Marcos Fink zong een onderhoudende Sancio Pansa. Stéphane Degout was een nobele Don Chisciotte met zijn verzorgde en donkere bariton.

De voorstelling op zich was ook zeer onderhoudend. De reeks voorstellingen in Amsterdam zorgde ervoor dat ze vrij konden spelen. Ze zongen uiteraard zonder partituur en gebruikten het hele podium voor, naast en achter het orkest (de Akademie für Alte Musik Berlin) om enige scenische invulling te geven aan de opera. Zoals gewoonlijk was het weer Dominique Visse die op dat vlak de show stal.

Publicatie: woensdag 30 juni 2010 @ 20:44
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen