ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Chisciotte in Sierra Morena in het PSK

René Jacobs voerde een paar jaar geleden de opera Don Chisciotte in Sierra Morena van Francesco Conti al eens op tijdens het oudemuziekfestival in Innsbruck. Het Brusselse publiek kon er gisteren concertant mee kennismaken met een bezetting die net een reeks scenische opvoeringen in Amsterdam achter de kiezen heeft.

De opera zelf is een vreemd geval. Het zijn twee, of zelfs drie, opera's die door elkaar lopen en af en toe contact maken. Enerzijds zijn er de buffo-scènes met Don Quichotte. Anderzijds is er de complexe liefdesgeschiedenis van Dorotea, Cardenio, Lucinda en Fernando die eerder trekken uit de opera seria vertoont. Tenslotte eindigt het tweede en vierde bedrijf telkens met een intermezzo-achtige kibbelscène van Sancio Pansa en Maritorne die doet denken aan La serva padrona. De totale lengte van de voorstelling is dan ook navenant, maar verveelt voor geen moment.

De vrouwelijke helft van de twee opera seria-koppels werd gevormd door de sopranen Inga Kalna en Gillian Keith. Kalna is een gevestigde waarde in het barokrepertoire en is een overtuigende Dorotea. Gillian Keith (Lucinda) is een kleurloze soubrette. De twee mannenrollen zullen oorspronkelijk wel castraatpartijen geweest zijn en werden nu door twee contratenors gezongen. De rol van Cardenio is een uitermate virtuoze partij waar Bejun Mehta weinig problemen mee heeft. Minder geslaagd vond ik de uitvoering van Christophe Dumaux als Fernando. Op een bepaald moment moet hij bijvoorbeeld een woede-aria zingen... 't is dat hij net ervoor gemeld heeft dat hij woedend is, want anders zou je het uit zijn expressieloze vertolking niet kunnen afleiden. Kleur en expressie waren er dan met overvloed bij de twee baritons. Marcos Fink zong een onderhoudende Sancio Pansa. Stéphane Degout was een nobele Don Chisciotte met zijn verzorgde en donkere bariton.

De voorstelling op zich was ook zeer onderhoudend. De reeks voorstellingen in Amsterdam zorgde ervoor dat ze vrij konden spelen. Ze zongen uiteraard zonder partituur en gebruikten het hele podium voor, naast en achter het orkest (de Akademie für Alte Musik Berlin) om enige scenische invulling te geven aan de opera. Zoals gewoonlijk was het weer Dominique Visse die op dat vlak de show stal.

Publicatie: woensdag 30 juni 2010 @ 20:44
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen