ti guarda dal Grande Inquisitor

Giasone in Antwerpen

Het verhaal van de Griekse held Jason is beter bekend via de geschiedenis van Medea. Maar de opera van Giasone heeft zo goed als geen uitstaans met het gruwelijke verhaal van Medea die haar twee kinderen vermoord. In de opera van Francesco Cavalli is het een driehoeksverhouding tussen Jason, Medea en Hypsipyle waarbij de absurditeit de bovenhand haalt. Dat aspect is ook duidelijk aanwezig in de productie van Mariame Clément die de Vlaamse Opera opvoert.

Foto

Het begint al bij het overdadig decor van Julia Hansen dat er aanvankelijk nogal rommelig uitziet met veel te veel details. Maar gaandeweg blijkt het een ingenieus opgebouwd geheel te zijn met allerlei schuifdeuren, valluiken en containers waarmee de verschillende locaties van de opera op abstracte manier weergegeven worden en waaruit verschillende karakters kunnen opduiken.

In de karakterisering van die karakters wordt ook de nodige fantasie aan de dag gelegd, van Hercules als een kruising tussen weerwolf en quarterback... over de klassieke travestierol van Medea's oude voedster Delfa... tot Demo als stotterend en huppelend konijn. Giasone is een soort Don Juan die van twee walletjes probeert te eten. Dat ene walletje is de duivelse en wulpse Medea, het andere is de brave Isifile, voorgesteld als een madonna die haar twee kinderen zoogt.

Op muzikaal vlak valt er een en ander te beleven voor wie van vroege barokopera houdt. Ik hoor daar niet bij en had na een half uur al het gevoel dat ik alles al gehoord had. En na anderhalf uur grotendeels vibratoloos gezang ondergaan te hebben, hield ik het dan ook voor bekeken.

De titelrol werd gezongen door Christophe Dumaux. Deze contratenor met zijn monotoon geluid en zo goed als onbestaande expressiemogelijkheden is voor mij het klassieke voorbeeld waarom dit stemtype mij niet ligt. Zet daarnaast de Medea van Katarina Bradic en het contrast is gigantisch. Zij heeft de boeiendste rol en doet er ook vanalles mee op vocaal vlak. En als ze haar vibrato niet had moeten opbergen zou het zelfs nog expressiever geweest kunnen zijn. Robin Johannsen valt daar ergens tussenin. Het past ongetwijfeld bij de rol van Isifile, maar ze kwam nog wat braaf over... ten minste in de eerste helft van de voorstelling die ik gisteren zag.

Publicatie: woensdag 19 mei 2010 @ 21:22
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen