ti guarda dal Grande Inquisitor

Giasone in Antwerpen

Het verhaal van de Griekse held Jason is beter bekend via de geschiedenis van Medea. Maar de opera van Giasone heeft zo goed als geen uitstaans met het gruwelijke verhaal van Medea die haar twee kinderen vermoord. In de opera van Francesco Cavalli is het een driehoeksverhouding tussen Jason, Medea en Hypsipyle waarbij de absurditeit de bovenhand haalt. Dat aspect is ook duidelijk aanwezig in de productie van Mariame Clément die de Vlaamse Opera opvoert.

Foto

Het begint al bij het overdadig decor van Julia Hansen dat er aanvankelijk nogal rommelig uitziet met veel te veel details. Maar gaandeweg blijkt het een ingenieus opgebouwd geheel te zijn met allerlei schuifdeuren, valluiken en containers waarmee de verschillende locaties van de opera op abstracte manier weergegeven worden en waaruit verschillende karakters kunnen opduiken.

In de karakterisering van die karakters wordt ook de nodige fantasie aan de dag gelegd, van Hercules als een kruising tussen weerwolf en quarterback... over de klassieke travestierol van Medea's oude voedster Delfa... tot Demo als stotterend en huppelend konijn. Giasone is een soort Don Juan die van twee walletjes probeert te eten. Dat ene walletje is de duivelse en wulpse Medea, het andere is de brave Isifile, voorgesteld als een madonna die haar twee kinderen zoogt.

Op muzikaal vlak valt er een en ander te beleven voor wie van vroege barokopera houdt. Ik hoor daar niet bij en had na een half uur al het gevoel dat ik alles al gehoord had. En na anderhalf uur grotendeels vibratoloos gezang ondergaan te hebben, hield ik het dan ook voor bekeken.

De titelrol werd gezongen door Christophe Dumaux. Deze contratenor met zijn monotoon geluid en zo goed als onbestaande expressiemogelijkheden is voor mij het klassieke voorbeeld waarom dit stemtype mij niet ligt. Zet daarnaast de Medea van Katarina Bradic en het contrast is gigantisch. Zij heeft de boeiendste rol en doet er ook vanalles mee op vocaal vlak. En als ze haar vibrato niet had moeten opbergen zou het zelfs nog expressiever geweest kunnen zijn. Robin Johannsen valt daar ergens tussenin. Het past ongetwijfeld bij de rol van Isifile, maar ze kwam nog wat braaf over... ten minste in de eerste helft van de voorstelling die ik gisteren zag.

Publicatie: woensdag 19 mei 2010 @ 21:22
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen