ti guarda dal Grande Inquisitor

Mazeppa in Lyon

De tweede opera in het Tchaikovksy-festival van de "Opéra de Lyon" was Mazeppa. De stijl van regisseur Peter Stein begint zich duidelijk af te tekenen. Hij maakt in wezen traditionele ensceneringen die er mooi uitzien, maar toch niet stoffig overkomen. In het geval van een minder bekende opera als Mazeppa is dat zeker een voordeel.

FotoHij houdt zich ook strikt aan de indeling in scènes en probeert niet om dramatische continuïteit te brengen in scènes die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Dat heeft het nadeel dat er af en toe gepauzeerd moet worden om de scène om te bouwen, maar dat heeft ook het voordeel dat er een paar pareltjes van scènes ontstaan.

De sterkste scènes zijn telkens die scènes waarmee een bedrijf eindigt. In het eerste bedrijf is dat de scène waarin Kotsjoebej zijn wraak op Mazeppa plant. Heel de gemeenschap zit bij elkaar gepropt in een kleine kamer, het vrouwenkoor zingt samen met Ljoebov hun verdriet uit over Maria's keuze voor Mazeppa. De executiescène op het einde van het tweede bedrijf is ook mooi opgebouwd met het volk dat uitkijkt naar de executie, de intrede van Mazeppa (op een echt paard, zowaar), de executie van Kotsjoebej na zijn aangrijpend gebed en Maria en Ljoebov die te laat zijn om hem te redden. De waanzinsscène van Maria speelt zich af in een desolaat sneeuwlandschap terwijl ze de stervende Andrei in slaap wiegt...

Net zoals in Antwerpen, zong Nikolai Putilin ook in Lyon Mazeppa met vocale autoriteit. De dubbelzinnigheid van zijn karakter - zijn liefde voor Maria versus zijn machtshonger - komen daarbij goed tot uiting. In deze enscenering had ik wel het gevoel dat die liefde voor Maria ondergeschikt was aan zijn despotische trekjes.

Anatoli Kotscherga heeft nog altijd een fenomenale stem, maar ze is niet meer zo homogeen als vroeger. Kotsjoebejs gebed klinkt bijvoorbeeld prachtig, hoofdzakelijk omdat hij dat volledig piano zingt. Maar in de forte-passages, zoals in zijn gevangenisscène, verliest zijn stem aan kleur en roept hij meer dan dat hij zingt.

De verkoudheid van Marianna Tarasova, die Ljoebov zong, lijkt zich verder te zetten. Haar hoog register lukt nog wel. Maar haar overgang naar haar borststem begint te kraken en ongezond hees te klinken.

Ik blijf om een of andere onduidelijke reden problemen hebben met Olga Guryakova. Pas in Maria's waanzinsscène kon ze me overtuigen. De rest van de avond komt ze afstandelijk over, ondanks het feit dat haar grote stem de zaal met gemak vult, ondanks het feit dat ze goed weet om te gaan met de dynamiek van de partij, ondanks het feit dat ze eigenlijk niets fout doet.

Publicatie: vrijdag 7 mei 2010 @ 10:38
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen