ti guarda dal Grande Inquisitor

Mazeppa in Lyon

De tweede opera in het Tchaikovksy-festival van de "Opéra de Lyon" was Mazeppa. De stijl van regisseur Peter Stein begint zich duidelijk af te tekenen. Hij maakt in wezen traditionele ensceneringen die er mooi uitzien, maar toch niet stoffig overkomen. In het geval van een minder bekende opera als Mazeppa is dat zeker een voordeel.

FotoHij houdt zich ook strikt aan de indeling in scènes en probeert niet om dramatische continuïteit te brengen in scènes die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Dat heeft het nadeel dat er af en toe gepauzeerd moet worden om de scène om te bouwen, maar dat heeft ook het voordeel dat er een paar pareltjes van scènes ontstaan.

De sterkste scènes zijn telkens die scènes waarmee een bedrijf eindigt. In het eerste bedrijf is dat de scène waarin Kotsjoebej zijn wraak op Mazeppa plant. Heel de gemeenschap zit bij elkaar gepropt in een kleine kamer, het vrouwenkoor zingt samen met Ljoebov hun verdriet uit over Maria's keuze voor Mazeppa. De executiescène op het einde van het tweede bedrijf is ook mooi opgebouwd met het volk dat uitkijkt naar de executie, de intrede van Mazeppa (op een echt paard, zowaar), de executie van Kotsjoebej na zijn aangrijpend gebed en Maria en Ljoebov die te laat zijn om hem te redden. De waanzinsscène van Maria speelt zich af in een desolaat sneeuwlandschap terwijl ze de stervende Andrei in slaap wiegt...

Net zoals in Antwerpen, zong Nikolai Putilin ook in Lyon Mazeppa met vocale autoriteit. De dubbelzinnigheid van zijn karakter - zijn liefde voor Maria versus zijn machtshonger - komen daarbij goed tot uiting. In deze enscenering had ik wel het gevoel dat die liefde voor Maria ondergeschikt was aan zijn despotische trekjes.

Anatoli Kotscherga heeft nog altijd een fenomenale stem, maar ze is niet meer zo homogeen als vroeger. Kotsjoebejs gebed klinkt bijvoorbeeld prachtig, hoofdzakelijk omdat hij dat volledig piano zingt. Maar in de forte-passages, zoals in zijn gevangenisscène, verliest zijn stem aan kleur en roept hij meer dan dat hij zingt.

De verkoudheid van Marianna Tarasova, die Ljoebov zong, lijkt zich verder te zetten. Haar hoog register lukt nog wel. Maar haar overgang naar haar borststem begint te kraken en ongezond hees te klinken.

Ik blijf om een of andere onduidelijke reden problemen hebben met Olga Guryakova. Pas in Maria's waanzinsscène kon ze me overtuigen. De rest van de avond komt ze afstandelijk over, ondanks het feit dat haar grote stem de zaal met gemak vult, ondanks het feit dat ze goed weet om te gaan met de dynamiek van de partij, ondanks het feit dat ze eigenlijk niets fout doet.

Publicatie: vrijdag 7 mei 2010 @ 10:38
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen