ti guarda dal Grande Inquisitor

Wozzeck in München

Dit weekend worden drie 20e-eeuwse opera's opgevoerd in het Nationaltheater van München. Het zijn drie relatief nieuwe producties die de afgelopen maanden in première gingen onder het intendantschap van Nikolaus Bachler, de opvolger van Peter Jonas. Gisteren stond Wozzeck op het programma in een enscenering van Andreas Kriegenburg en met Lothar Koenigs als dirigent.

FotoKriegenburg heeft een duidelijke enscenering gemaakt. Om te beginnen plaatst hij de handeling in de juiste tijd, in de eerste helft van de 19de eeuw. Hij maakt ook een duidelijk onderscheid tussen Wozzeck, Marie en hun kind enerzijds en de rest van de gemeenschap anderzijds. Wozzeck en Marie lijken wel de enige normale personen te zijn. Met al de anderen is wel iets mis op fysisch vlak... van de vetkwabberige Hauptmann, de gebochelde Andres, een Doktor die met haken en ogen aan elkaar hangt tot een Margret met haaruitval, alsof ze chemo-therapie volgt.

Interessant is ook dat het kind relatief oud is en in veel scènes bewust aanwezig is. Hij blijkt ook goed te weten wat er aan de hand is tussen zijn ouders... zo schrijft hij het woord "papa" op de muur als Wozzeck op een bepaald moment tegen de muur zit, maar Marie krijgt het label "hure" mee. Hij blijft op het einde van de opera ook als enige over met een mes in zijn hand, waarmee de vraag onbeantwoord blijft of hij een getraumatiseerde toekomst of helemaal geen toekomst heeft.

Water is letterlijk alomtegenwoordig. Heel het podium staat onder water, wat voor een aantal mooie effecten zorgt. Alle buitenscènes spelen zich in dat water af. Daarboven hangt een kamer voor de andere scènes en is tegelijkertijd Marie's en Wozzecks huis als bijvoorbeeld het kabinet van de Doktor waar hij zijn experimenten uitvoert.

Met Michael Volle heeft de Bayerische Staatsoper een geëngageerde Wozzeck gevonden. Zijn inleving is totaal, waardoor hij bij het groeten na de voorstelling nog altijd in zijn rol lijkt te zitten. Marie is ook een goede rol voor Waltraud Meier. Ze combineert de nodige tederheid voor haar kind met staalharde noten voor de dramatische momenten. De Tambourmajor lijkt een haast onzingbare partij, zelfs voor een Wagnertenor als Endrik Wottrich.

Publicatie: zaterdag 17 april 2010 @ 9:17
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen