ti guarda dal Grande Inquisitor

Wozzeck in München

Dit weekend worden drie 20e-eeuwse opera's opgevoerd in het Nationaltheater van München. Het zijn drie relatief nieuwe producties die de afgelopen maanden in première gingen onder het intendantschap van Nikolaus Bachler, de opvolger van Peter Jonas. Gisteren stond Wozzeck op het programma in een enscenering van Andreas Kriegenburg en met Lothar Koenigs als dirigent.

FotoKriegenburg heeft een duidelijke enscenering gemaakt. Om te beginnen plaatst hij de handeling in de juiste tijd, in de eerste helft van de 19de eeuw. Hij maakt ook een duidelijk onderscheid tussen Wozzeck, Marie en hun kind enerzijds en de rest van de gemeenschap anderzijds. Wozzeck en Marie lijken wel de enige normale personen te zijn. Met al de anderen is wel iets mis op fysisch vlak... van de vetkwabberige Hauptmann, de gebochelde Andres, een Doktor die met haken en ogen aan elkaar hangt tot een Margret met haaruitval, alsof ze chemo-therapie volgt.

Interessant is ook dat het kind relatief oud is en in veel scènes bewust aanwezig is. Hij blijkt ook goed te weten wat er aan de hand is tussen zijn ouders... zo schrijft hij het woord "papa" op de muur als Wozzeck op een bepaald moment tegen de muur zit, maar Marie krijgt het label "hure" mee. Hij blijft op het einde van de opera ook als enige over met een mes in zijn hand, waarmee de vraag onbeantwoord blijft of hij een getraumatiseerde toekomst of helemaal geen toekomst heeft.

Water is letterlijk alomtegenwoordig. Heel het podium staat onder water, wat voor een aantal mooie effecten zorgt. Alle buitenscènes spelen zich in dat water af. Daarboven hangt een kamer voor de andere scènes en is tegelijkertijd Marie's en Wozzecks huis als bijvoorbeeld het kabinet van de Doktor waar hij zijn experimenten uitvoert.

Met Michael Volle heeft de Bayerische Staatsoper een geëngageerde Wozzeck gevonden. Zijn inleving is totaal, waardoor hij bij het groeten na de voorstelling nog altijd in zijn rol lijkt te zitten. Marie is ook een goede rol voor Waltraud Meier. Ze combineert de nodige tederheid voor haar kind met staalharde noten voor de dramatische momenten. De Tambourmajor lijkt een haast onzingbare partij, zelfs voor een Wagnertenor als Endrik Wottrich.

Publicatie: zaterdag 17 april 2010 @ 9:17
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen