ti guarda dal Grande Inquisitor

Platée in het PSK

Sommigen herinneren zich ongetwijfeld nog de productie van Platée in de Vlaamse Opera. De concertante opvoering in het PSK vorige donderdag bracht een aantal van die beelden terug in herinnering.

Het voordeel van zo'n concertante uitvoering is dat de originele partituur van Rameau beter tot zijn recht komt en niet verdrinkt in het visueel geweld van een komische opera. Christophe Rousset leidde Les Talens Lyriques in een energieke voorstelling met de nodige speciale orkestrale effecten van kwetterende vogeltjes en balkende ezels tot een stormscène die een paar uur later nog door mijn hoofd raasde.

Hij had ook een mooie bezetting meegebracht. Ze kwamen recht van de scenische productie in Straatsburg en zongen in het PSK dan ook zonder partituur en met wat scenische inleving. Bij de ene kwam dat al natuurlijker over dan bij de andere. De meeste zangers zongen ook verschillende rollen, wat het verhaal - ondanks de boventiteling - niet altijd even makkelijk om volgen maakte.

Emiliano Gonzalez Toro zong en speelde Platée. Hij heeft een iets stevigere tenor dan wat ik verwachtte voor een "haute-contre". Enkel een paar hoge noten in het laatste bedrijf klonken wat gespannen. Cyril Auvity was pure Franse elegantie met een even mooie tenor als Mercure. François Lis zong een lyrische Jupiter. Salomé Haller trok alle expressieve registers open als La Folie in haar grote scène.

Publicatie: zaterdag 3 april 2010 @ 16:03
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen