ti guarda dal Grande Inquisitor

Platée in het PSK

Sommigen herinneren zich ongetwijfeld nog de productie van Platée in de Vlaamse Opera. De concertante opvoering in het PSK vorige donderdag bracht een aantal van die beelden terug in herinnering.

Het voordeel van zo'n concertante uitvoering is dat de originele partituur van Rameau beter tot zijn recht komt en niet verdrinkt in het visueel geweld van een komische opera. Christophe Rousset leidde Les Talens Lyriques in een energieke voorstelling met de nodige speciale orkestrale effecten van kwetterende vogeltjes en balkende ezels tot een stormscène die een paar uur later nog door mijn hoofd raasde.

Hij had ook een mooie bezetting meegebracht. Ze kwamen recht van de scenische productie in Straatsburg en zongen in het PSK dan ook zonder partituur en met wat scenische inleving. Bij de ene kwam dat al natuurlijker over dan bij de andere. De meeste zangers zongen ook verschillende rollen, wat het verhaal - ondanks de boventiteling - niet altijd even makkelijk om volgen maakte.

Emiliano Gonzalez Toro zong en speelde Platée. Hij heeft een iets stevigere tenor dan wat ik verwachtte voor een "haute-contre". Enkel een paar hoge noten in het laatste bedrijf klonken wat gespannen. Cyril Auvity was pure Franse elegantie met een even mooie tenor als Mercure. François Lis zong een lyrische Jupiter. Salomé Haller trok alle expressieve registers open als La Folie in haar grote scène.

Publicatie: zaterdag 3 april 2010 @ 16:03
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen