ti guarda dal Grande Inquisitor

Platée in het PSK

Sommigen herinneren zich ongetwijfeld nog de productie van Platée in de Vlaamse Opera. De concertante opvoering in het PSK vorige donderdag bracht een aantal van die beelden terug in herinnering.

Het voordeel van zo'n concertante uitvoering is dat de originele partituur van Rameau beter tot zijn recht komt en niet verdrinkt in het visueel geweld van een komische opera. Christophe Rousset leidde Les Talens Lyriques in een energieke voorstelling met de nodige speciale orkestrale effecten van kwetterende vogeltjes en balkende ezels tot een stormscène die een paar uur later nog door mijn hoofd raasde.

Hij had ook een mooie bezetting meegebracht. Ze kwamen recht van de scenische productie in Straatsburg en zongen in het PSK dan ook zonder partituur en met wat scenische inleving. Bij de ene kwam dat al natuurlijker over dan bij de andere. De meeste zangers zongen ook verschillende rollen, wat het verhaal - ondanks de boventiteling - niet altijd even makkelijk om volgen maakte.

Emiliano Gonzalez Toro zong en speelde Platée. Hij heeft een iets stevigere tenor dan wat ik verwachtte voor een "haute-contre". Enkel een paar hoge noten in het laatste bedrijf klonken wat gespannen. Cyril Auvity was pure Franse elegantie met een even mooie tenor als Mercure. François Lis zong een lyrische Jupiter. Salomé Haller trok alle expressieve registers open als La Folie in haar grote scène.

Publicatie: zaterdag 3 april 2010 @ 16:03
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
3 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen