ti guarda dal Grande Inquisitor

De Nederlandse Opera 2010-2011

De Nederlandse Opera heeft haar nieuw seizoen aangekondigd. Het valt op dat er slechts één klassieke Italiaanse opera op het programma staat, maar wel verrassend veel Franse opera.

FotoDie Italiaanse klassieker is Mozarts Don Giovanni, de herneming van de productie van Jossi Wieler en Sergio Morabito. Alexander Marco-Buhrmester zingt de titelrol.

De seizoensopener is de eerste Franse opera. Les vêpres siciliennes is een van de Verdi-rariteiten. Christof Loy doet de regie en Paolo Carignani dirigeert. De zangers zijn Emily Magee (Hélène), Burkhard Fritz (Henri), Alexander Marco-Buhrmester (Montfort) en Balint Szabo (Procida). Marc Minkowski dirigeert Gounods Roméo et Juliette in een productie van Olivier Py. Het liefdeskoppel wordt vertolkt door Lyubov Petrova en Ismael Jordi. De laatste Franse opera is Platée met René Jacobs als dirigent en het duo Nigel Lowery-Amir Hosseinpour als regisseur. Colin Lee zingt de titelrol. Deze voorstelling gaat door in de Stadsschouwburg.

Het Duitse repertoire omvat drie grote opera's. Die Soldaten van Zimmermann is ook een rariteit. Hartmut Haenchen dirigeert en Willy Decker regisseert. Bij de zangers zien we namen als Frode Olsen, Claudia Barainsky en Michael Kraus. Fidelio zal te zien zijn in een productie van Robert Carsen, met Nadja Michael als Leonore. Michael König en Christopher Ventris zullen Florestan zingen. Voor Strauss' Der Rosenkavalier hebben ze een sterbezetting verzamelt. Sir Simon Rattle dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Magdalena Kozena zingt - uiteraard - de titelrol. Anne Schwanewilms zal te horen zijn als de Marschallin. Verder treden Kurt Rydl (Baron Ochs), Olaf Bär (Faninal) en Sally Matthews (Sophie) op. De regie - "naar een concept van Willy Decker" - is van Brigitte Fassbaender.

Het slavische repertoire is vertegenwoordigd met twee opera's. Richard Jones regisseert Het sluwe vosje. Rosemary Joshua zingt het vosje, Natascha Petrinsky is de Vos en de boswachter zal vertolkt worden door Dale Duesing. Het seizoen wordt afgesloten met Yevgenij Onegin. Het is tevens de productie waarbij het Concertgebouworkest in de orkestbak zit onder leiding van Mariss Jansons. Stefan Herheim doet de regie. Bo Skovhus is Onegin en Krassimira Stoyanova zingt Tatjana.

Verder is er nog een voorstellingenreeks van Billy Budd in een regie van Richard Jones en met John Mark Ainsley als Captain Vere en Jacques Imbrailo als Billy Budd. Tenslotte zijn er ook twee hedendaagse opera's. Reinbert de Leeuw dirigeert Legende van Peter-Jan Wagemans. Dionysos van Wolfgang Rihm zal opgevoerd worden in de Westergasfabriek met Ingo Metzmacher als dirigent en in een regie van Pierre Audi.

Publicatie: donderdag 25 februari 2010 @ 20:33
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen