ti guarda dal Grande Inquisitor

De Nederlandse Opera 2010-2011

De Nederlandse Opera heeft haar nieuw seizoen aangekondigd. Het valt op dat er slechts één klassieke Italiaanse opera op het programma staat, maar wel verrassend veel Franse opera.

FotoDie Italiaanse klassieker is Mozarts Don Giovanni, de herneming van de productie van Jossi Wieler en Sergio Morabito. Alexander Marco-Buhrmester zingt de titelrol.

De seizoensopener is de eerste Franse opera. Les vêpres siciliennes is een van de Verdi-rariteiten. Christof Loy doet de regie en Paolo Carignani dirigeert. De zangers zijn Emily Magee (Hélène), Burkhard Fritz (Henri), Alexander Marco-Buhrmester (Montfort) en Balint Szabo (Procida). Marc Minkowski dirigeert Gounods Roméo et Juliette in een productie van Olivier Py. Het liefdeskoppel wordt vertolkt door Lyubov Petrova en Ismael Jordi. De laatste Franse opera is Platée met René Jacobs als dirigent en het duo Nigel Lowery-Amir Hosseinpour als regisseur. Colin Lee zingt de titelrol. Deze voorstelling gaat door in de Stadsschouwburg.

Het Duitse repertoire omvat drie grote opera's. Die Soldaten van Zimmermann is ook een rariteit. Hartmut Haenchen dirigeert en Willy Decker regisseert. Bij de zangers zien we namen als Frode Olsen, Claudia Barainsky en Michael Kraus. Fidelio zal te zien zijn in een productie van Robert Carsen, met Nadja Michael als Leonore. Michael König en Christopher Ventris zullen Florestan zingen. Voor Strauss' Der Rosenkavalier hebben ze een sterbezetting verzamelt. Sir Simon Rattle dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Magdalena Kozena zingt - uiteraard - de titelrol. Anne Schwanewilms zal te horen zijn als de Marschallin. Verder treden Kurt Rydl (Baron Ochs), Olaf Bär (Faninal) en Sally Matthews (Sophie) op. De regie - "naar een concept van Willy Decker" - is van Brigitte Fassbaender.

Het slavische repertoire is vertegenwoordigd met twee opera's. Richard Jones regisseert Het sluwe vosje. Rosemary Joshua zingt het vosje, Natascha Petrinsky is de Vos en de boswachter zal vertolkt worden door Dale Duesing. Het seizoen wordt afgesloten met Yevgenij Onegin. Het is tevens de productie waarbij het Concertgebouworkest in de orkestbak zit onder leiding van Mariss Jansons. Stefan Herheim doet de regie. Bo Skovhus is Onegin en Krassimira Stoyanova zingt Tatjana.

Verder is er nog een voorstellingenreeks van Billy Budd in een regie van Richard Jones en met John Mark Ainsley als Captain Vere en Jacques Imbrailo als Billy Budd. Tenslotte zijn er ook twee hedendaagse opera's. Reinbert de Leeuw dirigeert Legende van Peter-Jan Wagemans. Dionysos van Wolfgang Rihm zal opgevoerd worden in de Westergasfabriek met Ingo Metzmacher als dirigent en in een regie van Pierre Audi.

Publicatie: donderdag 25 februari 2010 @ 20:33
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen