ti guarda dal Grande Inquisitor

De Nederlandse Opera 2010-2011

De Nederlandse Opera heeft haar nieuw seizoen aangekondigd. Het valt op dat er slechts één klassieke Italiaanse opera op het programma staat, maar wel verrassend veel Franse opera.

FotoDie Italiaanse klassieker is Mozarts Don Giovanni, de herneming van de productie van Jossi Wieler en Sergio Morabito. Alexander Marco-Buhrmester zingt de titelrol.

De seizoensopener is de eerste Franse opera. Les vêpres siciliennes is een van de Verdi-rariteiten. Christof Loy doet de regie en Paolo Carignani dirigeert. De zangers zijn Emily Magee (Hélène), Burkhard Fritz (Henri), Alexander Marco-Buhrmester (Montfort) en Balint Szabo (Procida). Marc Minkowski dirigeert Gounods Roméo et Juliette in een productie van Olivier Py. Het liefdeskoppel wordt vertolkt door Lyubov Petrova en Ismael Jordi. De laatste Franse opera is Platée met René Jacobs als dirigent en het duo Nigel Lowery-Amir Hosseinpour als regisseur. Colin Lee zingt de titelrol. Deze voorstelling gaat door in de Stadsschouwburg.

Het Duitse repertoire omvat drie grote opera's. Die Soldaten van Zimmermann is ook een rariteit. Hartmut Haenchen dirigeert en Willy Decker regisseert. Bij de zangers zien we namen als Frode Olsen, Claudia Barainsky en Michael Kraus. Fidelio zal te zien zijn in een productie van Robert Carsen, met Nadja Michael als Leonore. Michael König en Christopher Ventris zullen Florestan zingen. Voor Strauss' Der Rosenkavalier hebben ze een sterbezetting verzamelt. Sir Simon Rattle dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Magdalena Kozena zingt - uiteraard - de titelrol. Anne Schwanewilms zal te horen zijn als de Marschallin. Verder treden Kurt Rydl (Baron Ochs), Olaf Bär (Faninal) en Sally Matthews (Sophie) op. De regie - "naar een concept van Willy Decker" - is van Brigitte Fassbaender.

Het slavische repertoire is vertegenwoordigd met twee opera's. Richard Jones regisseert Het sluwe vosje. Rosemary Joshua zingt het vosje, Natascha Petrinsky is de Vos en de boswachter zal vertolkt worden door Dale Duesing. Het seizoen wordt afgesloten met Yevgenij Onegin. Het is tevens de productie waarbij het Concertgebouworkest in de orkestbak zit onder leiding van Mariss Jansons. Stefan Herheim doet de regie. Bo Skovhus is Onegin en Krassimira Stoyanova zingt Tatjana.

Verder is er nog een voorstellingenreeks van Billy Budd in een regie van Richard Jones en met John Mark Ainsley als Captain Vere en Jacques Imbrailo als Billy Budd. Tenslotte zijn er ook twee hedendaagse opera's. Reinbert de Leeuw dirigeert Legende van Peter-Jan Wagemans. Dionysos van Wolfgang Rihm zal opgevoerd worden in de Westergasfabriek met Ingo Metzmacher als dirigent en in een regie van Pierre Audi.

Publicatie: donderdag 25 februari 2010 @ 20:33
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen