ti guarda dal Grande Inquisitor

Dietrich Henschel in de Munt

Twee weken geleden brachten Dietrich Henschel en Fritz Schwinghammer een liedrecital in Parijs met onder andere Schwanengesang op het programma. Vandaag stonden ze in de Munt met enkel Schuberts liedcyclus, maar wel ingekleed in een "concept".

Dietrich Henschel voegt na bijna elk lied een stuk Franse tekst in uit "Pedro Páramo", een roman van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo. Vooral tijdens de Rellstab-liederen kregen we zo een grote hap Franse tekst te verwerken. Of die teksten enig uitstaans hebben met Schwanengesang zullen we maar moeten geloven. Ze zijn blijkbaar weer niet belangrijk genoeg om ze af te drukken in het programmaboekje, noch die van de liederen trouwens. Deze keer heeft de Munt het excuus bedacht dat dit op vraag van de vertolkers was...

Behalve deze Franse teksten, hebben Dietrich Henschel en een zekere Clara Pons nog een bijkomend concept bedacht door videobeelden te projecteren op het brandgordijn. Het getuigt ongetwijfeld van een ver doorgedreven tekstanalyse om wuivend riet in een beekje te bedenken bij Liebesbotschaft of een onstuimige zee met een vissersboot voor Das Fischermädchen. Sommige beelden zijn met een handcamera gefilmd... van al dat onstabiel geschud zou een mens haast zeeziek worden.

Binnen het concept past ook nog wat acteerwerk van Henschel en dat is af en toe best te genieten als hij Kriegers Ahnung liggend op de grond zingt, of Abschied terwijl hij door de zaal wandelt, of als hij Der Atlas met de rug naar het publiek begint. Maar het sterkste beeld vond ik Der Doppelgänger. Voor een keer geen storende video maar een volledig donker podium en enkel één spot op Henschels gezicht en bovenlijf. Het kan soms zó simpel zijn.

Op vocaal vlak vond ik hem in betere doen dan in Parijs. Zijn lage noten klinken wel niet echt door en in Aufenthalt glijdt hij soms naar de noten. Maar in het algemeen klonk zijn stem ronder en homogener met minder geroep en geblaf.

Publicatie: zondag 21 februari 2010 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen