ti guarda dal Grande Inquisitor

Dietrich Henschel in de Munt

Twee weken geleden brachten Dietrich Henschel en Fritz Schwinghammer een liedrecital in Parijs met onder andere Schwanengesang op het programma. Vandaag stonden ze in de Munt met enkel Schuberts liedcyclus, maar wel ingekleed in een "concept".

Dietrich Henschel voegt na bijna elk lied een stuk Franse tekst in uit "Pedro Páramo", een roman van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo. Vooral tijdens de Rellstab-liederen kregen we zo een grote hap Franse tekst te verwerken. Of die teksten enig uitstaans hebben met Schwanengesang zullen we maar moeten geloven. Ze zijn blijkbaar weer niet belangrijk genoeg om ze af te drukken in het programmaboekje, noch die van de liederen trouwens. Deze keer heeft de Munt het excuus bedacht dat dit op vraag van de vertolkers was...

Behalve deze Franse teksten, hebben Dietrich Henschel en een zekere Clara Pons nog een bijkomend concept bedacht door videobeelden te projecteren op het brandgordijn. Het getuigt ongetwijfeld van een ver doorgedreven tekstanalyse om wuivend riet in een beekje te bedenken bij Liebesbotschaft of een onstuimige zee met een vissersboot voor Das Fischermädchen. Sommige beelden zijn met een handcamera gefilmd... van al dat onstabiel geschud zou een mens haast zeeziek worden.

Binnen het concept past ook nog wat acteerwerk van Henschel en dat is af en toe best te genieten als hij Kriegers Ahnung liggend op de grond zingt, of Abschied terwijl hij door de zaal wandelt, of als hij Der Atlas met de rug naar het publiek begint. Maar het sterkste beeld vond ik Der Doppelgänger. Voor een keer geen storende video maar een volledig donker podium en enkel één spot op Henschels gezicht en bovenlijf. Het kan soms zó simpel zijn.

Op vocaal vlak vond ik hem in betere doen dan in Parijs. Zijn lage noten klinken wel niet echt door en in Aufenthalt glijdt hij soms naar de noten. Maar in het algemeen klonk zijn stem ronder en homogener met minder geroep en geblaf.

Publicatie: zondag 21 februari 2010 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen