ti guarda dal Grande Inquisitor

Ruhr 2010

In 2010 is heel het Ruhrgebied culturele hoofdstad. Dit weekend werd RUHR.2010 officieel geopend.

Foto
© Ruhr.2010 (Christoph Kniel)

Er zijn uiteraard verschillende evenementen, gespreid over het hele jaar, met tentoonstellingen, theater, dans en muziek... die vaak hun inspiratie vinden in het industrieel erfgoed van die regio. Een van de projecten is het Henze-Projekt. Aan Hans Werner Henze werd de opdracht gegeven een opera te componeren Gisela oder: Die merk- und denkwürdigen Wege des Glücks. Daarenboven dienen Henzes Boulevard Solitude en Puccini's Manon Lescaut als inspiratie voor de internet-opera Die Affäre Manon.

In het Ruhrgebied liggen uiteraard ook de operahuizen van Essen, Duisburg en Dortmund... die waarschijnlijk ook wel deze of gene operaproductie aan het Ruhr.2010-label zullen koppelen. De concertzalen, zoals het Konzerthaus Dortmund en de Philharmonie Essen, zullen ook het podium bieden voor verschillende concerten.

En dan zijn er ook nog de festivals van het Ruhrgebied.

Een daarvan is het Klavierfestival Ruhr dat van 8 mei tot 23 juli zich vooral concentreert op het piano-repertoire, maar er zijn ook altijd een aantal liedrecitals. Het traditionele liedweekend in Schloss Herten staat dit jaar in het teken van de jarige Schumann en Mahler. Op 3 juni treden Eva Vogel en Matthias Wierig op; op 4 juni is het de beurt aan Johannes Effertz-Wolff en Juliane Ruf. Daarnaast zijn er nog recitals met András Schiff en Juliane Banse op 29 mei, en met Jullius Drake en Ian Bostridge op 6 juni (ook in het kader van het Henze-Projekt).

Het muziekfestival Klangvokal loopt van 11 mei tot 10 juni. Op 13 mei dirigeert Sir John Eliot Gardiner Bachs Hohe Messe. Op 4 juni zingt Edita Gruberova de titelrol in Lucrezia Borgia. Karina Gauvin geeft een barokconcert met aria's van Handel en Porpora op 7 juni. Het festival wordt afgesloten op 10 juni met een Wagnerconcert, met o.a. het eerste bedrijf van Die Walküre met Angela Denoke, Stig Andersen en Stephan Klemm.

In het najaar - van 20 augustus tot 10 oktober - vindt de Ruhrtriennale plaats. Het is het tweede jaar van intendant Willy Decker. Op de Ruhrtriennale zal o.a. die nieuwe opera van Henze gecreëerd worden op 25 september in een regie van Pierre Audi.

Het Ruhrgebied ligt op amper 2 uur rijden van Brussel... maar vermijd wel 18 juli. Op die datum wordt de A40 - de Ruhrsnelweg langs Essen, Bochum en Dortmund - afgesloten voor een cultuurfeest onder het motto "Still-Leben Ruhrschnellweg".

Publicatie: zondag 10 januari 2010 @ 15:37
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen