ti guarda dal Grande Inquisitor

Ruhr 2010

In 2010 is heel het Ruhrgebied culturele hoofdstad. Dit weekend werd RUHR.2010 officieel geopend.

Foto
© Ruhr.2010 (Christoph Kniel)

Er zijn uiteraard verschillende evenementen, gespreid over het hele jaar, met tentoonstellingen, theater, dans en muziek... die vaak hun inspiratie vinden in het industrieel erfgoed van die regio. Een van de projecten is het Henze-Projekt. Aan Hans Werner Henze werd de opdracht gegeven een opera te componeren Gisela oder: Die merk- und denkwürdigen Wege des Glücks. Daarenboven dienen Henzes Boulevard Solitude en Puccini's Manon Lescaut als inspiratie voor de internet-opera Die Affäre Manon.

In het Ruhrgebied liggen uiteraard ook de operahuizen van Essen, Duisburg en Dortmund... die waarschijnlijk ook wel deze of gene operaproductie aan het Ruhr.2010-label zullen koppelen. De concertzalen, zoals het Konzerthaus Dortmund en de Philharmonie Essen, zullen ook het podium bieden voor verschillende concerten.

En dan zijn er ook nog de festivals van het Ruhrgebied.

Een daarvan is het Klavierfestival Ruhr dat van 8 mei tot 23 juli zich vooral concentreert op het piano-repertoire, maar er zijn ook altijd een aantal liedrecitals. Het traditionele liedweekend in Schloss Herten staat dit jaar in het teken van de jarige Schumann en Mahler. Op 3 juni treden Eva Vogel en Matthias Wierig op; op 4 juni is het de beurt aan Johannes Effertz-Wolff en Juliane Ruf. Daarnaast zijn er nog recitals met András Schiff en Juliane Banse op 29 mei, en met Jullius Drake en Ian Bostridge op 6 juni (ook in het kader van het Henze-Projekt).

Het muziekfestival Klangvokal loopt van 11 mei tot 10 juni. Op 13 mei dirigeert Sir John Eliot Gardiner Bachs Hohe Messe. Op 4 juni zingt Edita Gruberova de titelrol in Lucrezia Borgia. Karina Gauvin geeft een barokconcert met aria's van Handel en Porpora op 7 juni. Het festival wordt afgesloten op 10 juni met een Wagnerconcert, met o.a. het eerste bedrijf van Die Walküre met Angela Denoke, Stig Andersen en Stephan Klemm.

In het najaar - van 20 augustus tot 10 oktober - vindt de Ruhrtriennale plaats. Het is het tweede jaar van intendant Willy Decker. Op de Ruhrtriennale zal o.a. die nieuwe opera van Henze gecreëerd worden op 25 september in een regie van Pierre Audi.

Het Ruhrgebied ligt op amper 2 uur rijden van Brussel... maar vermijd wel 18 juli. Op die datum wordt de A40 - de Ruhrsnelweg langs Essen, Bochum en Dortmund - afgesloten voor een cultuurfeest onder het motto "Still-Leben Ruhrschnellweg".

Publicatie: zondag 10 januari 2010 @ 15:37
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen