ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2008 - Finale, dag 3

Tijdens de laatste twee finale-avonden van de Elisabethwedstrijd zullen enkel nog sopranen en mezzo's aantreden. Met de laatste kandidate van gisterenavond, Anna Kasyan, is er blijkbaar een kentering gekomen. De drie kandidates van deze avond projecteerden allemaal perfect hun stem tot achteraan in de zaal, zodat ik me niet uitzonderlijk moest inspannen om te horen wat ze probeerden te vertellen.

FotoSinds de halve finale is de mezzo Isabelle Druet (Frankrijk, 28 jaar) mijn gedoodverfde favoriet voor de titel. Ze heeft een schitterende, mature stem die homogeen en rond klinkt en waarbij je gewoon kan genieten van de muziek die ze maakt. Ze zong zes werken, twee opera-aria's in het begin en op het einde, en twee liederen in het midden. Ze bevestigde volledig haar favorietenrol die ik haar toedicht.

Ze begon met Carmen, met de handen "gebonden" op haar rug zong ze een feilloze Seguidilla. Het is maar een kort stuk, maar ze had meteen de juiste sfeer en sexy stem te pakken. Het recitatief van Dorabella's Smanie implacabilli wisselde ze bijna elk woord van emotie zonder gekunsteld te klinken.

Ze acteert ook haar liedvertolkingen, maar in tegenstelling tot Michèle Losier komt dit bij Druet nooit irriterend over omdat ze een veel bescheidener en natuurlijker expressie aanwendt. In Mahlers Wer hat dies Liedlein erdacht had ze totaal geen probleem met het orkest. In de orkestversie van Duparcs Au pays où se fait la guerre kon ze weer voluit op de tekst spelen.

Ze eindigde met twee totaal verschillende aria's. Dido's Lamento was ontroerend en integer in zijn eenvoud. Cenerentola's slot-Rondo is niet haar natuurlijk vak, daarvoor zouden haar coloraturen wat exacter mogen. Maar in het eerste deel Nacqui all' affano vertelt ze wel een spannend verhaal, dat constant mijn aandacht vasthoudt.

FotoDe aandacht vasthouden, is een groter probleem voor de sopraan Layla Claire (Canada, 26 jaar). Op het eerste gehoor doet ze niet veel verkeerd. Ze interpreteert mooi, leeft zich in de stukken in... maar ik vond het moeilijk om mijn aandacht bij haar zang te houden. Ze begon met Auf starkem Fittiche uit "Die Schöpfung", wat ze trouwens met de partituur zong. Ik vond het een correcte uitvoering, maar een beetje saai.

Met een waar gevoel voor doodsverachting had ze vervolgens Fiordiligi's aartsmoeilijke aria Per pietà uitgekozen. Tot mijn verbazing gaf ze een doorleefde uitvoering, waarbij haar lage noten redelijk goed klonken en de registersprongen ook in orde waren. Tijdens Strauss' Ständchen leek ze een dipje te hebben... ofwel zong ze een versie die wat te laag lag voor haar stem.

Na een intense Embroidery in childhood uit "Peter Grimes", eindigde ze met Juliettes Ah, je veux vivre. Alhoewel het een klassieke uitsmijter is, vond ik haar uitvoering niet opzwepend genoeg... en ze eindigde wel raar met een veel te korte hoge noot, alsof ze het gevoel had dat ze die niet kon vasthouden. Net zoals in de vorige rondes, liet ze een wisselvallige indruk achter.

FotoDe sopraan Yoon Jung Nan (Zuid-Korea, 27 jaar) begon heel zwak met Er ist's, een van Wolfs Mörike-Lieder. Er was weinig lentevreugde merkbaar in haar stem en ik had de indruk dat ze dit kort lied enkel als opwarmertje misbruikte.

In de eerste ronde had ze ook al Si, mi chiamano Mimi gezongen. Haar interpretatie is in de finale identiek, met weinig charme en een paar vreemde pauzes die de lijn breken. Zoals Claire, zong ze ook Ah, je veux vivre. In zijn geheel vond ik het een saaie uitvoering, maar die me wel iets meer kon bekoren dan de Canadese versie.

Als slot had ze Violetta's grote scène uit het eerste bedrijf van "La traviata" uitgezocht. Er waren een paar mooie momenten, maar E strano leek niet altijd even zuiver, in Ah, fors'è lui glijdt ze door de loopjes en het slot van Sempre libera voelde niet helemaal stabiel aan. Wat mij betreft mag ze in het peloton van de laatste zes eindigen.

Publicatie: vrijdag 23 mei 2008 @ 23:16
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen