ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2008 - Eerste ronde, dag 1

De Koningin Elisabethwedstrijd is gisteren begonnen met de eerste twee sessies van de eerste ronde, die doorgaat in het Brussels Conservatorium. Van de 83 voorgeselecteerde zangers, kwamen uiteindelijk maar 70 kandidaten opdagen.

Voor de eerste ronde zingt elke kandidaat twee aria's en/of liederen, naar eigen keuze. Ze moeten wel in verschillende talen zijn en uit verschillende periodes komen. Dat is op zich wel redelijk weinig om een goede indruk te krijgen. Want tegen dat bepaalde zangers over hun zenuwen heen zijn of echt opgewarmd zijn, is het al de beurt aan de volgende.

Zoals gewoonlijk wordt de jury voorgezeten door Arie Van Lysebeth. José Van Dam is er uiteraard ook bij, net zoals de twee intendanten Marc Clemeur en Serge Dorny. De jury wordt verder aangevuld met liedpianist Helmut Deutsch en (ex-)zangers Edit Bers, Ann Murray, Tom Krause, Peter Kooij en Hermann Christian Polster.

De sopraan Sumi Kittelberger (Duitsland, 27 jaar) mocht de spits afbijten. Ze heeft een zilveren stem waar weinig variatie in zit. Zelfs in de aria van Olympia "Les oiseaux dans la charmille" bracht ze weinig expressie of dynamiek. Haar stem is mooi, maar een beetje saai. De tweede sopraan Hyun Myung-Hee (Zuid-Korea, 28 jaar) scoorde iets beter. In het recitatief van Cleopatra's "Piangerò la sorte mia" leek ze nog wat ademproblemen te hebben, maar de aria zelf klonk goed. Zij heeft ook een zilveren stem, maar met een iets donkerdere tint.

Rob Meijers (Nederland, 29 jaar) is een van de twee contratenoren. Hij heeft een "klassieke" contratenorstem, die me vooral geschikt lijkt voor het barokke concertrepertoire. Maar hij maakte geen grote indruk. Wie wel indruk maakte was de sopraan Tehila Nini Goldstein (Israël, 26 jaar). Ze begon met Ravels "Kaddish". Het is een lied met heel weinig pianobegeleiding, waardoor haar donker gekleurde stem fantastisch tot uiting kwam... betoverend mooi. De aria "Agitata da due venti" van Vivaldi was een spectaculair hoogstandje met uitstekende coloraturen en perfecte sprongen die ook in de diepte gaan. En ook daar blijft ze mooi klinken.

De sopraan Natalia Roman (Moldavië, 29 jaar) klinkt vooral luid met een schetterende hoogte in Puccini's "Che il bel sogno". Ze heeft wel een groot dynamisch bereik. De coloraturen in "Ombre légère" waren dan weer vaag en omfloerst. Over de bariton Kim In Hui (Zuid-Korea, 29 jaar) valt weinig goeds te vertellen. Hij zingt met een keelstem die klinkt alsof hij gewurgd wordt terwijl hij zingt. Ritme houden en juist inzetten is ook niet zijn sterke kant. De sopraan Julianna Kinga Kriszta (Hongarije, 28 jaar) zoekt het grote repertoire met een "Vissi d'arte" die ze met weinig controle doorheen de zaal brult. Van "Ich bin der Welt abhanden gekommen" lijkt ze ook geen besef te hebben waarover het gaat. Ze had misschien beter twee werken gekozen die geen perfecte stembeheersing vragen en waarin haar donkere, nasale klanken beter tot uiting zouden kunnen komen.

Maar daarna ging het weer de goede richting uit met de bas Kim Dae Young (Zuid-Korea, 28 jaar). Hij heeft een heel mooie stem en zong "Non t'amo più" van Tosti met veel legato en stijlgevoel. Halverwege ging wel het licht uit... letterlijk... net zoals bij de vorige kandidate trouwens... maar daar liet hij zich niet aan storen en zong gewoon verder. Hij was ook de eerste zanger die het aandurfde om Wagner op het programma te zetten met Dalands "Mögst du mein Kind". Zijn Duits is voortreffelijk en hij leeft zich volledig in in de rol en beweegt over het volledige podium. Tijdens die aria viel het licht in de zaal weer uit (ik verdenk ervan dat ze even de erbarmelijke staat van het Conservatorium onder de aandacht willen brengen), waarna ze een pauze inlasten om de technische problemen op te lossen.

De mezzo Dora Ersek (Hongarije, 29 jaar) maakte ook een positieve indruk met Mussorgsky's "Gopak", dat ze volledig in de Russische volksmuziek trekt. Ze heeft een grote stem die ze wel goed onder controle heeft en die over haar volledig bereik mooi blijft klinken. De mezzo Lilianna Zalesinska (Polen, 30 jaar) vormde een groot contrast met de Hongaarse. Haar stem zit niet echt goed, en de extremen van haar stem zijn zeer beperkt. Haar Duits in Bergs "Nacht" was ook onverstaanbaar. De sopraan Britt Truyts (België, 25 jaar) begon met "Nacht" en bij haar versta je wel wat ze zingt. Ze heeft een mooie stem, maar misschien wat weinig individualiteit om ver te kunnen doorstoten.

De avondsessie begon met de mezzo Iwona Sakowicz (Oostenrijk, 30 jaar). Ze heeft een duidelijke en egale stem met een goede techniek. "Voi che sapete" was iets succesvoller dan Carmens Seguidilla. Met de mezzo Hélène Couture (Canada, 30 jaar) hoorden we iemand die volgens mij heel hoog gaat eindigen. Ze heeft een goed geplaatste stem die ze perfect beheerst. Ze was ook de eerste kandidate die me kon ontroeren, eerst met Debussy's "La chevelure" waarin ze Mélisande liet doorklinken en vooral met Mozarts concertaria "Ch'io mi scordi di te". Ze is heel expressief, ook met haar gezicht, zonder te overdrijven. Met haar landgenote, de bariton Cosimo Oppedisano (Canada, 30 jaar), vielen we in het ander uiterste. Zijn laagte is enkel resonantie zonder kern en zijn hoogte is geforceerd. Figaro's "Largo al factotum" was pijnlijk om te aanhoren; je zit gewoon te wachten tot zijn stem het begeeft.

De sopraan Lusine Mkrtchyan (Armenië, 26 jaar) begeeft zich op het coloratuurpad, maar daarvoor is haar intonatie niet goed genoeg. Voor "De Hölle Rache" kan ze dan weer niet voldoende vocaal gewicht in de schaal werpen. De sopraan Elena Luminita Andrei (Roemenië, 21 jaar) is de jongste deelneemster. Het valt trouwens op dat de meeste kandidaten in de leeftijdsgroep 25-30 jaar zitten. Haar leeftijd zal er waarschijnlijk wel voor zorgen dat ze de volgende ronde haalt. Maar haar glanzende stem klinkt hard en onaangenaam en heeft maar één kleur.

De bariton Lim Changhan (Zuid-Korea, 29 jaar) maakt een gedurfde keuze door een stuk van de Tierbändiger uit "Lulu" te zingen. Hij deed dat heel goed, met verrassend goed Duits (eerder was ook zijn Frans al opgevallen in "Vision fugitive") en mooi uitgeacteerd. Een van de weinige tenoren, Min Hyunki (Zuid-Korea, 29 jaar), heeft ook een redelijk goede stem. Ik heb wel wat vragen bij zijn interpretatie van de Mozartstijl in "Tradito, schernito". Hij haalde wel alle hoge noten van "Pourquoi me réveiller", zij het met veel vibrato. De rest van de aria kan wel veel meer poëzie verdragen.

De sopraan Elvira Hasanagic (Slovenië, 26 jaar) was de eerste van een sterk trio. Net zoals de Canadese mezzo, zong zij ook Mozarts concertaria. Ook zij was voortreffelijk, maar iets minder secuur in de loopjes en met iets zwakkere lage noten. Ze eindigde met "Sasava pesma" van ene Konstantin Babic... heel leuke muziek die wat aan Bernstein doet denken. De mezzo Iva Danova (Bulgarije, 27 jaar) heeft een uniek timbre. Soms lijkt het alsof er lucht op haar stem zit, soms lijkt het een echt timbre te zijn, soms lijkt dat timbre artificieel. Alleen daarom zou ik haar graag wat langer willen horen. Haar uitvoering van Rosina's "Una voce poco fa" is in allegeval ook voldoende reden om haar toegang te geven tot de halve finale. De sopraan Agnieszka Slawinska (Polen, 30 jaar) is ook een twijfelgeval. Haar stem geeft de indruk wat in haar keel te zitten en in "Phidylé" schreeuwt ze soms wat teveel in de hoogte, maar in het geheel overtuigde ze me wel.

In de reeks van unieke timbres hoort ook de sopraan Kishani Jayasinghe (Sri Lanka, 30 jaar). Ze staat als een standbeeld, wat wel mooi past bij "Hear ye, Israël", waar ze ook iets gospelachtigs aan geeft. Maar Sophies "Mir ist die Ehre wiederfahren" uit Rosenkavalier was dan weer saai. De sopraan Elizabeth Bailey (Groot-Brittanië, 28 jaar) begon met Duparcs "Soupir". Vooral op interpretatief vlak was ze goed. Maar voor "O luce di quest' anima" stroomt haar stem niet voldoende doorheen de belcantolijnen.

Aangezien er 24 plaatsen verdeeld worden voor de halve finale, kunnen er gemiddeld acht zangers per dag geselecteerd worden. Als het aan mij zou liggen, dan mogen de volgende zangers (in volgorde van optreden) door naar de halve finale:

Publicatie: vrijdag 9 mei 2008 @ 10:27
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

La favorite in Luik

Donizetti's La favorite behoort niet echt tot het ijzeren repertoire. Maar na de voorstelling bij het Beierse operafestival is het wel uitzonderlijk om in hetzelfde jaar een tweede productie mee te maken. Maar net zoals de Münchense liet ook de Luikse productie te wensen over.

Opera, 23-11-2017 21:52
1 opmerking

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen