ti guarda dal Grande Inquisitor

Stabat Mater in het PSK

De zaal van het Paleis voor Schone Kunsten was voor minstens een vierde leeg. Het Stabat Mater van Dvorak heeft misschien niet voldoende aantrekkingskracht, ofwel zat de rest van het potentiële publiek in de Miniemenkerk waar ook een Stabat Mater uitgevoerd werd, maar dan dat van Pergolesi...

Het Stabat Mater van Dvorak was mij grotendeels onbekend. Het is overwegend een koorwerk waarbij de koorgedeelten afgewisseld worden met solo's of duetten door de vier solisten, alhoewel die soms ook nog repliek kregen van het koor. Muzikaal roept het hele werk bij mij het gevoel op van een opera die toevallig op de Latijnse teksten van het Stabat Mater gebaseerd werd.

Het Symfonisch Orkest van Praag en het Praags Filharmonisch koor werden geleid door Jiri Belohlavek. En zij zetten meteen ook de beste prestatie neer... Spijtig genoeg werd de voorstelling ontsiert door een wel heel middelmatige bezetting van de solisten. Enkel de tenor Jaroslav Brezina was nog min of meer aanvaardbaar... de rest wordt best niet vermeld...

Publicatie: zaterdag 30 november 2002 @ 9:56
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen

BOZAR 2018-2019

Op het PSK-programma preiken volgend seizoen twee concertante opera's: Webers Der Freischütz en Lully's Armide. Verder een selectie oratoria, zoals Elias of Die Jahreszeiten (allebei o.l.v. Herreweghe). Bij de vocale concerten springt Ann Hallenberg in het oog...

Toekomstmuziek, 26-3-2018 17:12
3 opmerkingen

Florian Boesch in het PSK

"Alles wieder gut" is het thema van het Klara-festival. De tekst komt uit Die zwei blauen Augen van Mahler en werd vandaag uitgevoerd door Florian Boesch en Musicbanda Franui in het PSK.

Liedrecital, 25-3-2018 18:03
0 opmerkingen

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Opera, 19-3-2018 16:19
19 opmerkingen