ti guarda dal Grande Inquisitor

Schubertiade Schwarzenberg

Morgen begint de tweede sessie van de Schubertiade (de eerste is in juni). De Schubertiade is een Festival dat hoofdzakelijk het Duitse Lied in de schijnwerpers zet.

Dit festival werd opgericht midden de jaren '70 met Hermann Prey als drijvende kracht. Toendertijd speelde alles zich af in Hohenems, een stadje halverwege tussen Bregenz en Feldkirch in Oostenrijk. Later ging de Schubertiade door in Feldkirch en nog een aantal andere locaties in de buurt (Lindau, Schwarzenberg, ...), maar sinds een paar jaar gebeurt alles in Schwarzenberg... in het midden van het Bregenzer Wald. Zowat alle concerten gaan door in de Angelika-Kauffmann-Saal.

Gedurende twee weken komt iedereen die iets betekent als Liedzanger daar recitals geven. Gaande van Barbara Bonney en Thomas Quasthoff tot Ian Bostridge, Angelika Kirchschlager en Stephan Genz... om er maar enkele te noemen. Tussendoor wordt er nog een "Meisterkurs" gegeven door Dietrich Fischer-Dieskau...

Mocht ik ginder iets cyber-café-achtigs vinden, zal ik tussendoor wat commentaar geven bij wat ik gehoord heb.

Publicatie: dinsdag 27 augustus 2002 @ 22:41
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen

BOZAR 2018-2019

Op het PSK-programma preiken volgend seizoen twee concertante opera's: Webers Der Freischütz en Lully's Armide. Verder een selectie oratoria, zoals Elias of Die Jahreszeiten (allebei o.l.v. Herreweghe). Bij de vocale concerten springt Ann Hallenberg in het oog...

Toekomstmuziek, 26-3-2018 17:12
3 opmerkingen

Florian Boesch in het PSK

"Alles wieder gut" is het thema van het Klara-festival. De tekst komt uit Die zwei blauen Augen van Mahler en werd vandaag uitgevoerd door Florian Boesch en Musicbanda Franui in het PSK.

Liedrecital, 25-3-2018 18:03
0 opmerkingen

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Opera, 19-3-2018 16:19
19 opmerkingen