ti guarda dal Grande Inquisitor

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Foto
Derville, Chabert, Rosine (foto © Thilo Beu)

Oberst Chabert is het verhaal van een kolonel die tijdens één van de Napoleontische veldslagen sneuvelde, maar het toch overleeft. Na verschillende jaren keert hij min of meer genezen terug naar Parijs om zijn rechten op te eisen met de hulp van de advocaat Derville. Hij wordt daar geconfronteerd met zijn vrouw Rosine, die ondertussen hertrouwd is met graaf Ferraud.

De opera is gebaseerd op de novelle "Le Colonel Chabert" uit "La comédie humaine". Het is een opera met drie korte bedrijven van elk ongeveer een half uur, die zonder pauze uitgevoerd werd. In de opera blijft er wel weinig over van het oorspronkelijk verhaal van Balzac. De eerste helft van het eerste bedrijf komt uit de novelle, de grote aria van Rosine in het derde bedrijf ook... al de rest behoort tot de fantasie van Waltershausen, die ook verantwoordelijk was voor het libretto. De opera ging in 1912 in Frankfurt in première. De muziek is post-Wagneriaans met flarden van de Marseillaise telkens Napoleon vermeld wordt.

FotoDe productie van Roland Schwab speelt in het, in de diepte, opgedeeld decor van David Hohmann. Vooraan zien we een slagveld met de restanten van gebombarbeerde betonnen constructies. Het is de wereld van Chabert. Hij geraakt niet in het Parijse "upstage", de wereld van het advocatenkantoor van Derville of het salon van de familie Ferraud. Op de achterwand worden videobeelden geprojecteerd... stapels dossiers, een gebombardeerde stad, kasteelkoepels of een hoopvolle hemel doorheen kale boomtakken.

Oberst Chabert werd volledig bezet met ensemblezangers. De ster was Mark Morouse. De rol van Chabert heeft Wagneriaanse dimensies en in de stem van Morouse hoor ik meer dan voldoende Wotan-klanken om indruk te maken tijdens zijn grote monoloog. Giorgos Kanaris zong Derville met een mooie en elegante bariton. Yannick-Muriel Noah heeft een paar goede momenten maar ook een paar schrille topnoten, haar Duits is niet altijd even goed verstaanbaar. Peter Tantsits was de zwakke schakel. Zijn tenor is misschien goed voor wat bescheiden karakterrollen, maar de rol van Ferraud brengt hem te vaak over de rand van zijn stem.

Publicatie: zaterdag 14 juli 2018 @ 9:22
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen