ti guarda dal Grande Inquisitor

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Foto
Jacopo, Lucrezia (foto © Thilo Beu)

Die Verdi-cyclus bestaat uit vier opera's. Giovanna d'Arco heb ik gemist. Van de drie andere is de Jérusalem-productie de beste (en wordt volgend seizoen trouwens hernomen). Attila was niet veel soeps en ook I due Foscari kon me niet echt overtuigen.

In de regie van Philipp Kochheim zijn we uiteraard niet in het 17de eeuwse Venetië, maar in de 21ste eeuw. Piero Vinciguerra heeft een decor gebouwd dat een soort gerechtshof moet voorstellen waar journalisten verzamelen om het verdict te horen. Jacopo heeft zijn hallucinatie in een verhoorkamer en pleegt zelfmoord voor hij verbannen kan worden... net als de Doge.

Ivan Krutikov is een nobele Doge. Hij zingt zijn sterfscène met een warme bariton, maar hij heeft ook de stralende hoogte van de Verdi-bariton. Felipe Rojas Velozo zingt Jacopo met veel italianità en brengt een strijdvaardige cabaletta "Odio solo ed odio atroce". Anna Princeva maakt het trio protagonisten compleet. Haar Lucrezia is ingebed in de belcantotraditie met zuivere coloraturen, al klinkt de hoge do van haar eerste cabaletta "La clemenza, s'aggiunge lo scherno" nog wat gestresseerd. Daarnaast beschikt haar in essentie lyrische sopraan toch ook over wat spinto-mogelijkheden om "Più non vive, l'innocente" vol passie en expressie de zaal in te slingeren.

Volgend seizoen begint de opera van Bonn met een nieuwe cyclus met drie opera's uit Verdi's middenperiode, te beginnen met Les vêpres siciliennes.

Publicatie: vrijdag 13 juli 2018 @ 9:09
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen