ti guarda dal Grande Inquisitor

Der fliegende Holländer in Düsseldorf

De Holländer-productie van Adolf Dresen dateert al van 2000, maar ik had ze nog nooit gezien. Het is een tijdloze enscenering, ideaal voor een repertoirevoorstelling.

Foto
derde bedrijf (foto © Matthias Jung)

De voorstelling was grotendeels bezet met ensemble-leden. Cornel Frey, die momenteel ook Mime zingt in de Düsseldorfer Ring, was een snedige Steuermann. Morenike Fadayomi is ook een vaste waarde en ze zong een adequate Senta, zonder echter veel potten te breken. Maar het beroemdste ensemblelid is nog altijd de wereldbas Hans-Peter König die een fenomenale Daland is. In "Mögst du, mein Kind" combineert hij autoriteit en humor.

Voor de Holländer en Erik hadden ze twee gasten uitgenodigd, die wel al eerder in Düsseldorf te horen waren, bijvoorbeeld in het Zemlinsky-tweeluik. Anooshah Golesorkhi heeft ondertussen veel van zijn pluimen verloren. Hij geeft een povere vertolking van "Die Frist ist um" met een zwabberende stem die regelmatig uit het gehoorsveld verdwijnt. Maar hij kan wel expressief kijken... Raymond Very is daarentegen wel een boeiende Erik, al is zijn stem ook niet meer van de jongste. Met "Auf hohem Felsen" leverde hij een spannende droomvertelling af en hij was de wanhoop nabij in "Willst jenes Tags".

De voorstelling werd geleid door de jonge dirigent Aziz Shokhakimov (hij is nog maar 30). Hij gaf een gezwinde uitvoering en klaarde de klus in amper twee uur. Ik weet niet of er een verband is, maar er zat gisteren ook een opvallend jong publiek in de zaal... niet alleen scholen, maar ook veel ouders met hun kinderen. Het zou me niet verbazen als de gemiddelde leeftijd van het publiek ook rond de 30 jaar lag.

Publicatie: donderdag 21 juni 2018 @ 9:31
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen