ti guarda dal Grande Inquisitor

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

FotoDe CD is uitgebracht op het label Centaur met vrij summiere informatie, bestaande uit de titels en een achtergrondtekst. De teksten van de aria's ontbreken. Voor de meeste is dat niet zo erg... maar ik denk dat weinig mensen, mezelf inbegrepen, de aria's uit Saint-Saëns' Henri VIII of Lalo's Fiesque als parate kennis hebben. Deze opname is de registratie van twee concerten in Milaan. Daar is eigenlijk niets van te merken: alle achtergrondgeluiden en zelfs alle applaus werd weggeknipt. Persoonlijk vind ik de balans met het orkest niet ideaal, waardoor het klinkt alsof de zangeres achter het orkest staat, in plaats van ervoor.

Er is echter wel een evolutie in de stem van Iris Hendrickx merkbaar. Ik veronderstel dat de volgorde hetzelfde is als het concert, want het tweede deel van de CD klinkt veel beter. In de eerste aria's is nog een vrij breed vibrato hoorbaar, later heeft ze dat beter onder controle. En terwijl haar topnoten, bijvoorbeeld in Micaela's Je dis que rien ne m'épouvante, aanvankelijk nog kleurloos en schreeuwerig zijn, klinken ze wel mooi afgerond bij de latere aria's zoals in Amour ranime mon courage. Het is dan weer wel spijtig dat ze in Juliettes aria de lange triller van "Ah, verse ce breuvage" achterwege laat... toch dé noot waar ik op zit te wachten in deze aria.

Het mooiste van de eerste helft komt uit Henri VIII en de aria Je te reverrai jamais, waarin ze goed de treurnis van Catherine d'Aragon uitdrukt bij haar afscheid van Spanje. Maar het echte omslagpunt komt als ze met Antonia's Elle a fui la tourterelle kan ontroeren. Salomés Il est doux is met voorsprong het best uitgewerkt op expressief vlak. Alles is trouwens gezongen in heel mooi Frans.

Een aantal van de aria's zijn ook beschikbaar op haar YouTube-kanaal... mét applaus.

Publicatie: dinsdag 19 juni 2018 @ 21:05
Rubriek: CD's

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen