ti guarda dal Grande Inquisitor

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Foto
Judith, Blauwbaard (foto © Simon Van Rompay)

Coppens was ook de kostuum- en decorontwerper. Voor het decor vult hij het volledige proscenium met een constructie van drie verdiepingen hoog met in totaal negen kamers. In het midden zit Blauwbaard in een spiegelkamer in de cliché-rolstoel waar hij pas op het einde van de opera uit rechtstaat en dan pas ook Judith voor het eerst ziet.

Rond hem zijn de zeven kamers waardoor Judith dwaalt als doorheen een verticaal labyrint. Elke kamerscène kent eenzelfde verloop: de glimmende en spiegelende kamer wordt eerst wit verlicht, nadat Judith de bloedsporen ziet, baadt de kamer - en soms de hele burcht - in een rood licht. In de laatste kamer vindt ze Blauwbaards drie vorige vrouwen, gevat in een kristal. Judith wordt op dezelfde manier toegevoegd aan Blauwbaards collectie en aan zijn burcht.

Het is een mooie, sobere productie die nooit in de weg van de muziek zit. Alain Altinoglu dirigeert de kleurrijke partituur en bouwt het werk op vanuit de relatieve stilte van de eerste scènes tot de explosie van de vijfde kamer. Ante Jerkunica kennen we uiteraard van zijn verschillende vertolkingen bij Opera Vlaanderen en zingt ook nu een indrukwekkende Blauwbaard met een egale basstem die elke scène domineert. Voor Nora Gubisch is Judith een veel betere rol dan bijvoorbeeld Amneris. Ze volgt de benadering van Altinoglu en tijdens de eerste kamers straalt ze en is ze vervuld van nieuwsgierigheid naar het verkennen van Blauwbaards burcht.

Publicatie: donderdag 14 juni 2018 @ 17:15
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen