ti guarda dal Grande Inquisitor

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Foto
Macbeth, Lady Macbeth

Die originele versie uit 1847 eindigt met Macbeths sterfaria "Mal per me che m'affidai". Dat kan dramaturgisch interessant zijn, maar in dit geval wordt het nogal knullig geënsceneerd. Macbeth verdwijnt dood van het podium en komt nadien nog even terug het podium opgestrompeld om te sterven. Ik vind het ook niet meteen Verdi's meest geniale stukje partituur.

Mazzonis wil de opera ook brengen als een soort schaakpartij. Tijdens de ouverture wordt een schaakbord op het podium geprojecteerd en verschijnen de witte schaakstukken rond koning Duncan en uiteraard staan de zwarte stukken rond de zwarte koning en koningin van Macbeth en zijn Lady. Ook dit zou interessant kunnen zijn, maar voor de rest van de voorstelling wordt er niet veel meer mee gedaan. Enkel tijdens de slaapwandelscène wordt het nog even opgevist als Lady Macbeth over het schaakbord dwaalt terwijl één voor één de vakjes oplichten... al was de synchronisatie nog niet helemaal goed in de premièrevoorstelling gisteren. Ook mooi was het idee om de heksen een spinnenweb te laten weven waarin, tijdens hun tweede scène, Macbeth letterlijk gevangen wordt. Voor de rest geeft Mazzonis vooral alle ruimte aan de zangers om aan de rand van het podium te gaan staan en hun ding te doen.

In het geval van de Lady Macbeth van Tatiana Serjan klinkt dat vrij indrukwekkend. Vooral haar slaapwandelscène is spectaculair goed met een mooie donkere dramatische stem en de nodige piano's. Haar briefscène - de brief wordt trouwens door luidsprekers voorgelezen door, ik denk, de regisseur - is echter minder overtuigend. Haar topnoten lijken uit een ander doosje te komen en klinken mager. De coloraturen van de aansluitende cabaletta waren dan weer slordig. Die beperkingen maken haar brindisi bij momenten tot een pijnlijke bedoening.

Naast haar staat Leo Nucci als Macbeth. Hij heeft ooit eens verklaard dat hij zijn repertoire zou beperken tot vaderrollen, waartoe Macbeth uiteraard niet behoord, maar vocaal is Macbeth uiteraard niet zo verschillend als een Rigoletto of een Nabucco. Hij kan nog grotendeels overtuigen, zoals in de scène met de Lady na de moord op Duncan. Maar zijn legato is niet altijd meer wat het zou moeten zijn en op aangehouden forte noten begint zijn vibrato wel heel breed te worden - zelfs naar mijn normen - zoals bijvoorbeeld bij het einde van zijn grote aria "Pietà, rispetto, amore", dat meer als strijdaria klinkt.

Bij de iets kleinere rollen zong Giacomo Prestia de rol van Banco met zijn machtige bas en gaf hij een prachtige vertolking van "Come dal ciel precipita". Gabriele Mangione bracht veel staal in "Ah, la paterna mano" van Macduff.

Publicatie: woensdag 13 juni 2018 @ 15:29
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Der fliegende Holländer in Düsseldorf

De Holländer-productie van Adolf Dresen dateert al van 2000, maar ik had ze nog nooit gezien. Het is een tijdloze enscenering, ideaal voor een repertoirevoorstelling.

Opera, 21-6-2018 9:31
1 opmerking

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
4 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen