ti guarda dal Grande Inquisitor

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Foto
Tito, Sesto (foto © Annemie Augustijns)

Regisseur Michael Hampe heeft eerder Il ritorno d'Ulisse gedaan. Ook dat was een klassiek aandoende productie. In het geval van Clemenza speelt alles zich af in een Romeins decor van Germán Droghetti met op de achtergrond het Capitool, en met tijdloze kostuums. Op het vlak van de personenregie blijft het vrij beperkt en komt hij bijvoorbeeld nooit in de buurt van wat Ivo Van Hove ooit in de Munt gepresteerd heeft.

Lothar Odinius zong Tito met een warme tenor, die ook voldoende donkere, bijna baritonale, kleuren heeft. In het algemeen gaf hij een overtuigende vertolking, ondanks een paar slippertjes in "Se all'impero". Agneta Eichenholz is ook een goede Vitellia, zonder buitengewoon te zijn. Ze kon me bijvoorbeeld niet echt ontroeren met "Non piů di fiori".

De ster van de avond was voor mij de Sesto van de Russische mezzo Anna Goryachova. We hebben haar ooit gehoord als Carmen (in de productie die iedereen hopelijk al verdrongen heeft). Ze geeft een doorleefde vertolking van "Parto, parto" met prachtige coloraturen die heerlijk knetteren. Ook "Deh per questo istante" was een mooi uitgewerkte karakterstudie.

Publicatie: zaterdag 2 juni 2018 @ 10:18
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrč Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrč Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen