ti guarda dal Grande Inquisitor

Robert Holl in Zeist

Net zoals vorig jaar werd het LiedFestival afgesloten met een recital van Robert Holl en Graham Johnson.

Foto
(foto © Benjamin Ealovega)

Schubert mag nooit ontbreken in een Holl-Johnson-recital en het recital begon dan ook met vijf Schubertliederen, die toevallig ook deel uitmaakten van het laatste recital dat Robert Holl (met Andras Schiff) in Schwarzenberg gezongen heeft. Centraal stond het lange Ossian-lied Die Nacht, dat ze - volgens het programmaboekje - uitvoerden in de tweede versie met het slot van de eerste versie. Het is een kleurrijke partituur vol nachtelijke sfeerschepping. Het lied werd voorafgegaan door Glaube, Hoffnung und Liebe waarin Holl voor het slot nog een lichte kopstem kon oproepen.

Het deel na de pauze was volledig gewijd aan Eichendorff. De Wolf-liederen Die Nacht en Nachtzauber kwamen ook in de mastercourse aan bod. In het geval van Die Nacht kregen we van Johnson een unieke vertolking als hij met zijn piano een eerder sacrale sfeer creëerde. Na twee Schoeck-vertoningen eindigde het recital met Holls geliefde Pfitzner... hij gaat zelfs zo ver door te beweren dat "Pfitzner de grootste en veelzijdigste componist is wat betreft zijn verklanking van Eichendorffs teksten". Ook hier kregen we weer integere en doorwrochte vertolkingen met In Danzig als hoogtepunt.

Ze hadden nog één bisnummer voorbereid. Graham Johnson leidde An die Musik in met een lading bloemen richting Robert Holl en dit unieke Liedfestival. Ondertussen werd ook al een tipje van de sluier opgelicht voor volgend jaar: het festival gaat van zes naar tien dagen en heeft als thema "Invitation au voyage"... wat suggereert dat ook het niet-Duitse liedrepertoire aan bod zal komen.

Publicatie: maandag 28 mei 2018 @ 17:22
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Der fliegende Holländer in Düsseldorf

De Holländer-productie van Adolf Dresen dateert al van 2000, maar ik had ze nog nooit gezien. Het is een tijdloze enscenering, ideaal voor een repertoirevoorstelling.

Opera, 21-6-2018 9:31
1 opmerking

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
4 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen