ti guarda dal Grande Inquisitor

Robert Holl in Zeist

Net zoals vorig jaar werd het LiedFestival afgesloten met een recital van Robert Holl en Graham Johnson.

Foto
(foto © Benjamin Ealovega)

Schubert mag nooit ontbreken in een Holl-Johnson-recital en het recital begon dan ook met vijf Schubertliederen, die toevallig ook deel uitmaakten van het laatste recital dat Robert Holl (met Andras Schiff) in Schwarzenberg gezongen heeft. Centraal stond het lange Ossian-lied Die Nacht, dat ze - volgens het programmaboekje - uitvoerden in de tweede versie met het slot van de eerste versie. Het is een kleurrijke partituur vol nachtelijke sfeerschepping. Het lied werd voorafgegaan door Glaube, Hoffnung und Liebe waarin Holl voor het slot nog een lichte kopstem kon oproepen.

Het deel na de pauze was volledig gewijd aan Eichendorff. De Wolf-liederen Die Nacht en Nachtzauber kwamen ook in de mastercourse aan bod. In het geval van Die Nacht kregen we van Johnson een unieke vertolking als hij met zijn piano een eerder sacrale sfeer creëerde. Na twee Schoeck-vertoningen eindigde het recital met Holls geliefde Pfitzner... hij gaat zelfs zo ver door te beweren dat "Pfitzner de grootste en veelzijdigste componist is wat betreft zijn verklanking van Eichendorffs teksten". Ook hier kregen we weer integere en doorwrochte vertolkingen met In Danzig als hoogtepunt.

Ze hadden nog één bisnummer voorbereid. Graham Johnson leidde An die Musik in met een lading bloemen richting Robert Holl en dit unieke Liedfestival. Ondertussen werd ook al een tipje van de sluier opgelicht voor volgend jaar: het festival gaat van zes naar tien dagen en heeft als thema "Invitation au voyage"... wat suggereert dat ook het niet-Duitse liedrepertoire aan bod zal komen.

Publicatie: maandag 28 mei 2018 @ 17:22
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen