ti guarda dal Grande Inquisitor

Der Rose Pilgerfahrt in Zeist

Ik moet toegeven dat ik nog nooit van Der Rose Pilgerfahrt gehoord had. Het is een sprookjesoratorium van Schumann die gisteren in de originele pianoversie uitgevoerd werd in Zeist, met "onze" Jozef De Beenhouwer aan de piano.

Foto

Der Rose Pilgerfahrt - letterlijk, de pelgrimstocht van Rose - is een sprookje dat verwant is met de kleine zeemeermin of Rusalka. Rose is de dochter van de elfenkoningin, ze wil mens worden om alle menselijke emoties te leren kennen. Haar moeder geeft haar een roos mee die haar zal beschermen. Rose trouwt met een jager en krijgt een kind aan wie ze haar roos geeft. Ze sterft en wordt een engel.

Er zijn twee grote solistische rollen in dit oratorium. De rol van Rose werd gezongen door Caroline Jestaedt, die we al gehoord hebben in het ensemblerecital eerder op de week. Daarnaast is er een verteller, in goede oratoriumtraditie is dat een tenorpartij. Die werd op elegante wijze gezongen door de Weense tenor Daniel Johannsen.

Verder zijn er nog wat kleinere rolletjes voor de Elfenkoningin of een molenaarster (allebei kregen ze de warme mezzostem van Rosina Fabius), een molenaar (gezongen door bariton Bert van de Wetering) of een grafdelver, gezongen door Robert Holl. Er zijn ook veel koorpartijen, geleid door Holl. Die koorpartijen werden Herreweghe-achtig gereduceerd tot één (of twee) stemmen per partij. De samenzang was aanvankelijk nog wat rommelig, maar evolueerde naar het ontroerend engelenkoor waarmee Der Rose Pilgerfahrt eindigt.

Dit oratorium duurt ongeveer een uur en twintig minuten. Dat had eigenlijk kunnen volstaan voor een avondvullend programma. Desalniettemin werden vooraf nog vier Schumann-liederen gezongen voor drie tot vijf vrouwenstemmen.

Publicatie: zondag 27 mei 2018 @ 8:57
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
0 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen