ti guarda dal Grande Inquisitor

Der Rose Pilgerfahrt in Zeist

Ik moet toegeven dat ik nog nooit van Der Rose Pilgerfahrt gehoord had. Het is een sprookjesoratorium van Schumann die gisteren in de originele pianoversie uitgevoerd werd in Zeist, met "onze" Jozef De Beenhouwer aan de piano.

Foto

Der Rose Pilgerfahrt - letterlijk, de pelgrimstocht van Rose - is een sprookje dat verwant is met de kleine zeemeermin of Rusalka. Rose is de dochter van de elfenkoningin, ze wil mens worden om alle menselijke emoties te leren kennen. Haar moeder geeft haar een roos mee die haar zal beschermen. Rose trouwt met een jager en krijgt een kind aan wie ze haar roos geeft. Ze sterft en wordt een engel.

Er zijn twee grote solistische rollen in dit oratorium. De rol van Rose werd gezongen door Caroline Jestaedt, die we al gehoord hebben in het ensemblerecital eerder op de week. Daarnaast is er een verteller, in goede oratoriumtraditie is dat een tenorpartij. Die werd op elegante wijze gezongen door de Weense tenor Daniel Johannsen.

Verder zijn er nog wat kleinere rolletjes voor de Elfenkoningin of een molenaarster (allebei kregen ze de warme mezzostem van Rosina Fabius), een molenaar (gezongen door bariton Bert van de Wetering) of een grafdelver, gezongen door Robert Holl. Er zijn ook veel koorpartijen, geleid door Holl. Die koorpartijen werden Herreweghe-achtig gereduceerd tot één (of twee) stemmen per partij. De samenzang was aanvankelijk nog wat rommelig, maar evolueerde naar het ontroerend engelenkoor waarmee Der Rose Pilgerfahrt eindigt.

Dit oratorium duurt ongeveer een uur en twintig minuten. Dat had eigenlijk kunnen volstaan voor een avondvullend programma. Desalniettemin werden vooraf nog vier Schumann-liederen gezongen voor drie tot vijf vrouwenstemmen.

Publicatie: zondag 27 mei 2018 @ 8:57
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen