ti guarda dal Grande Inquisitor

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Foto

Minnespiel was, relatief gezien, het bekendste werk van de avond, maar ze begonnen met de eerste twee duetten uit Schumanns Opus 43. De stemmen van Caroline Jestaedt en Rosina Fabius harmoniëren mooi. Even opvallend was hun kraakzuivere dictie. In Minnespiel komen de meeste solisten ook even solistisch aan het woord. En dan blijkt de harde sopraan van Jestaedt toch minder overtuigend in Liebster, deine Worte stehlen. Fabius zong daarentegen een mooie O, Freund, mein Schirm met een schitterende voorlaatste strofe - "Der Erde Weh ist Scherz" - met goed opgebouwde toenemende intensiteit.

Fabius kreeg in Ich bin dein Baum repliek van Robert Holl... het was grappig om horen hoe door een openstaand raam van de Broederkerk de talloze vogeltjes uit het groene Zeist lustig meekwetterden. Johannes Bamberger was de tenor van dienst. Hij zingt met een goede lyrische tenor en bracht met het meeslepende Meine Töne still und heiter een operetteglimlach op mijn gezicht, maar ontroerde tevens met Mein schöner Stern. Samen met Jestaedt zong hij de Vier Duette (Op. 78) met het onweerstaanbare Er und sie.

In deze gemoedelijke sfeer gingen we de pauze in en kreeg het publiek een glas Zweigelt, Grüner Veltliner of Riesling aangeboden als voorbereiding op de Brahmshelft van het programma. Bij meerstemmige Brahms denkt men in de eerste plaats aan zijn "Liebeslieder-Walzer", maar die lieten ze links liggen en brachten nog minder bekend repertoire. Der Abend (Op. 64/2) werd gekenmerkt door kurkdroge, hinkende pianoakkoorden. In O schöne Nacht (Op. 92/2) zorgde Holl weer voor een cello-fond. Maar het was het kwartet Sehnsucht (Op. 112/1) dat voor mij de ontdekking van deze Brahmsselectie was.

Publicatie: woensdag 23 mei 2018 @ 23:05
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen