ti guarda dal Grande Inquisitor

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Foto

Minnespiel was, relatief gezien, het bekendste werk van de avond, maar ze begonnen met de eerste twee duetten uit Schumanns Opus 43. De stemmen van Caroline Jestaedt en Rosina Fabius harmoniëren mooi. Even opvallend was hun kraakzuivere dictie. In Minnespiel komen de meeste solisten ook even solistisch aan het woord. En dan blijkt de harde sopraan van Jestaedt toch minder overtuigend in Liebster, deine Worte stehlen. Fabius zong daarentegen een mooie O, Freund, mein Schirm met een schitterende voorlaatste strofe - "Der Erde Weh ist Scherz" - met goed opgebouwde toenemende intensiteit.

Fabius kreeg in Ich bin dein Baum repliek van Robert Holl... het was grappig om horen hoe door een openstaand raam van de Broederkerk de talloze vogeltjes uit het groene Zeist lustig meekwetterden. Johannes Bamberger was de tenor van dienst. Hij zingt met een goede lyrische tenor en bracht met het meeslepende Meine Töne still und heiter een operetteglimlach op mijn gezicht, maar ontroerde tevens met Mein schöner Stern. Samen met Jestaedt zong hij de Vier Duette (Op. 78) met het onweerstaanbare Er und sie.

In deze gemoedelijke sfeer gingen we de pauze in en kreeg het publiek een glas Zweigelt, Grüner Veltliner of Riesling aangeboden als voorbereiding op de Brahmshelft van het programma. Bij meerstemmige Brahms denkt men in de eerste plaats aan zijn "Liebeslieder-Walzer", maar die lieten ze links liggen en brachten nog minder bekend repertoire. Der Abend (Op. 64/2) werd gekenmerkt door kurkdroge, hinkende pianoakkoorden. In O schöne Nacht (Op. 92/2) zorgde Holl weer voor een cello-fond. Maar het was het kwartet Sehnsucht (Op. 112/1) dat voor mij de ontdekking van deze Brahmsselectie was.

Publicatie: woensdag 23 mei 2018 @ 23:05
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
0 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen