ti guarda dal Grande Inquisitor

Anna Lucia Richter in Zeist

Dit jaar heeft het Liedfestival van Zeist "Schubert en zijn opvolgers" als thema. Die opvolgers zijn dan vooral Schumann en Wolf. Een bijkomende rode draad is de dichter Eichendorff. In het openingsconcert van Anna Lucia Richter en Gerold Huber kregen we Schubert en Wolf, maar voor Eichendorff was het wachten tot de bisnummers.

Foto

Zowel het deel voor de pauze (met Schubert) als het deel na de pauze (met Wolf) begon met een bloemen/lente-thema. Kenmerkend voor Anna Lucia Richter is dat ze, meer dan andere zangers, zonder vibrato zingt... en dus ook in Schubert. Het is ongetwijfeld een kwestie van smaak, maar bij mij begint het dan te wringen. Occasioneel kan het als expressief middel ingezet worden, maar bij Richter loopt het echt de spuigaten uit. Halverwege Viola - bij "Doch ein ängstliches Gefühl ihre kleine Brust durchwallt, denn es ist noch rings so still" - valt er nog iets voor te zeggen om dat beklemmende gevoel op die manier uit te drukken. Maar in een lied als Erster Verlust klinkt het gewoon fout.

In theorie valt er ook wel iets voor te zeggen om de Mignon-Lieder met een witte stem te zingen. Maar het probleem is dat ze al te vaak nipt tegen en een paar keer compleet naast de toon zingt. Nu, ze is wel consequent in haar keuzes en ze probeert voldoende contact te creëren met haar publiek, ondanks een pupiter die heel de tijd voor haar neus staat.

Het Schubertdeel werd afgesloten met twee Schulze-liederen. An mein Herz begon waanzinnig snel, waardoor de harteklop in de piano dringend een cardioloog moet opzoeken. Im Frühling was grotendeels in orde, al interpoleert ze een paar versieringen. Op zich zijn versieringen in Schubert niet onmogelijk en zijn ze in lijn met de historische uitvoeringspraktijk. Maar dergelijke frivoliteiten horen mijns inziens niet thuis in dit lied.

De vier lenteliederen van Wolf waren beter verteerbaar, en dan vooral de onbekendere Frühlingsglocken of Abendbilder. Richter heeft een heel lichte stem en dan zijn Bergs Sieben frühe Lieder geen evidente keuze. Het spreekt in haar voordeel dat ze de liederen met haar eigen stem zingt en zich niet laat verleiden om haar stem aan te dikken. Maar dan wordt wel duidelijk dat Die Nachtigall of Traumgekrönt toch wat meer gewicht vragen. Maar bijvoorbeeld Im Zimmer was dan weer wel mooi.

Deze avond liet me grotendeels op mijn honger zitten, en werd afgesloten met Bei dir allein en Wolfs Nachruf als twee bisnummers.

Publicatie: dinsdag 22 mei 2018 @ 23:06
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen