ti guarda dal Grande Inquisitor

Anna Lucia Richter in Zeist

Dit jaar heeft het Liedfestival van Zeist "Schubert en zijn opvolgers" als thema. Die opvolgers zijn dan vooral Schumann en Wolf. Een bijkomende rode draad is de dichter Eichendorff. In het openingsconcert van Anna Lucia Richter en Gerold Huber kregen we Schubert en Wolf, maar voor Eichendorff was het wachten tot de bisnummers.

Foto

Zowel het deel voor de pauze (met Schubert) als het deel na de pauze (met Wolf) begon met een bloemen/lente-thema. Kenmerkend voor Anna Lucia Richter is dat ze, meer dan andere zangers, zonder vibrato zingt... en dus ook in Schubert. Het is ongetwijfeld een kwestie van smaak, maar bij mij begint het dan te wringen. Occasioneel kan het als expressief middel ingezet worden, maar bij Richter loopt het echt de spuigaten uit. Halverwege Viola - bij "Doch ein ängstliches Gefühl ihre kleine Brust durchwallt, denn es ist noch rings so still" - valt er nog iets voor te zeggen om dat beklemmende gevoel op die manier uit te drukken. Maar in een lied als Erster Verlust klinkt het gewoon fout.

In theorie valt er ook wel iets voor te zeggen om de Mignon-Lieder met een witte stem te zingen. Maar het probleem is dat ze al te vaak nipt tegen en een paar keer compleet naast de toon zingt. Nu, ze is wel consequent in haar keuzes en ze probeert voldoende contact te creëren met haar publiek, ondanks een pupiter die heel de tijd voor haar neus staat.

Het Schubertdeel werd afgesloten met twee Schulze-liederen. An mein Herz begon waanzinnig snel, waardoor de harteklop in de piano dringend een cardioloog moet opzoeken. Im Frühling was grotendeels in orde, al interpoleert ze een paar versieringen. Op zich zijn versieringen in Schubert niet onmogelijk en zijn ze in lijn met de historische uitvoeringspraktijk. Maar dergelijke frivoliteiten horen mijns inziens niet thuis in dit lied.

De vier lenteliederen van Wolf waren beter verteerbaar, en dan vooral de onbekendere Frühlingsglocken of Abendbilder. Richter heeft een heel lichte stem en dan zijn Bergs Sieben frühe Lieder geen evidente keuze. Het spreekt in haar voordeel dat ze de liederen met haar eigen stem zingt en zich niet laat verleiden om haar stem aan te dikken. Maar dan wordt wel duidelijk dat Die Nachtigall of Traumgekrönt toch wat meer gewicht vragen. Maar bijvoorbeeld Im Zimmer was dan weer wel mooi.

Deze avond liet me grotendeels op mijn honger zitten, en werd afgesloten met Bei dir allein en Wolfs Nachruf als twee bisnummers.

Publicatie: dinsdag 22 mei 2018 @ 23:06
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
0 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen