ti guarda dal Grande Inquisitor

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Foto
Heinrich, Lohengrin, Elsa (foto © Baus)

Eric Cutler zong vroeger vooral het lyrische belcanto-repertoire, maar de laatste jaren waagt hij zich ook aan het iets zwaardere repertoire. Persoonlijk ben ik nog niet overtuigd dat het de goede weg is. Zijn Lohengrin heeft jeugdigheid en zijn stem klinkt overwegend mooi. Maar hij boetseert teveel alle medeklinkers: daarmee scoort hij op het vlak van verstaanbaarheid, maar het leidt ook tot een verkapte frasering die me na verloop van tijd enerveert. Voor de dramatischere momenten, zoals in het tweede bedrijf of het einde van "In fernem Land", schiet hij nog te kort. Het klinkt bij momenten geforceerd, waardoor hij geen ruimte meer heeft om te interpreteren en al zijn aandacht nodig heeft om de noten gezongen te krijgen.

Andrew Foster-Williams is een gedeeltelijke misbezetting als Telramund en komt op geen enkel moment zelfs maar in de buurt van Thomas Jesatko. Zijn aanklacht in het eerste bedrijf gaat nog goed, tot "Hier steh ich, hier mein Schwert!" meer gewicht vraagt en dan is hij verloren. De kleur verdwijnt uit zijn stem en hij komt nog moeilijk door het orkest. Het hele tweede bedrijf slabakt hij zo tussen de lyrische en dramatische momenten.

Ik heb daarentegen wel volop kunnen genieten van de twee vrouwenrollen. Ingela Brimberg zingt een uitstekende Elsa. Haar droom had misschien nog wat meer sfeer mogen hebben, maar de rest van de avond staat ze er en bewijst ze dat ze thuishoort in het jeugdige Wagnervak. In het tweede bedrijf blijft ze moeiteloos overeind in de confrontatie met Ortrud.

Tegenover Elena Pankratova is overeind blijven geen sinecure. Ze zingt zowat iedereen van de scène. Zelfs als ze piano zingt, voel je al het potentieel dat ze nog in reserve heeft. Op het moment dat ze haar verleiding van Elsa begint met een fenomenale messa di voce op "Elsa!" lopen de rillingen over mijn rug. Daarnaast heeft ze een onwaarschijnlijke podium-présence. In het eerste bedrijf heeft ze bijvoorbeeld heel weinig te zingen, maar toch zuigt ze alle aandacht naar zich toe zoals alleen de hele groten dat kunnen...

Publicatie: vrijdag 27 april 2018 @ 11:39
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen