ti guarda dal Grande Inquisitor

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Foto
Siegfried, Mime (foto © Hans Jörg Michel)

De voorstelling begint met Mime die een cassette in een videospeler steekt... en we zien de projectie van de Nibelheimscène uit Das Rheingold, toen hij nog onder de knoet lag van Alberich en nog geen jonge Wälsung moest opvoeden. Cornel Frey zingt weer deze rol. Hij is passend venijnig, maar kan ook mierzoete tonen produceren als hij Siegfried probeert te verleiden met zijn leugenachtige moordplannen. De kleine rol van Alberich werd nu gezongen door Jürgen Linn. Qua vocaal gewicht is hij eigenlijk beter geschikt voor deze rol dan Michael Kraus, die de Rheingold-Alberich zong, maar hij is ook voldoende expressief.

Michael Weinius is een overtuigende Siegfried, die relatief ongeschonden het einde haalt. Na zijn "Schmiedelied" is het wel gelukkig snel pauze om een paar vermoeidheidssignalen te behandelen. Maar over het algemeen klinkt zijn stem zowel jeugdig en voldoende robuust. Het meest ontroerende moment kwam tijdens zijn existentiële beschouwing "Wie sah mein Vater wohl aus", volledig mooi mezza voce gezongen. Je kan hem nadien perfect geloven als hij spijt heeft dat hij Fafner vermoord heeft. Thorsten Grümbel was, net zoals in Rheingold, weer een zwarte Fafner. In dit geval kan je dat zelfs letterlijk nemen omwille van zijn afbeelding als stoker van een ouderwetse pletwals.

Wotan en Brünnhilde waren in Die Walküre de zwakkere rollen. Simon Neal zwerft als Der Wanderer de wereld rond per fiets. Hij heeft deze keer geen lange monologen te zingen en is dan ook een stuk beter in de reactievere "duetten" met Mime, Siegfried of Erda. Zijn sadistisch kantje komt boven als hij de Woudvogel de nek omdraait. Ik dacht een halve minuut dat Linda Watson een uitstekende Brünnhilde zou worden met een prachtige "Heil dir, Sonne", nadat ze uit die neergestorte Apocalypse Now-helikopter kroop. Maar al heel snel degradeert haar stem met veel gekrijs en andere esthetisch onverantwoorde klanken. Ik heb geen idee hoe ze in het najaar de Götterdämmerung-Brünnhilde kan overleven.

De Woudvogel is in deze productie niet lijfelijk aanwezig. Enkel op wat videoschermen zie je een vogeltje voorbij trippelen terwijl Elena Sancho Pereg toch lichtjes ontgoochelt met een stem die nog niet helemaal wakker leek te zijn. Ik was wel erg onder de indruk van Christa Mayer, die Erda zong met een warme en ronde alt die ook in de iets hogere regionen mooi blijft klinken.

Publicatie: maandag 23 april 2018 @ 16:31
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen