ti guarda dal Grande Inquisitor

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Foto

Wie Verdi zegt, zegt opera. Maar zijn opera-oeuvre kwam relatief gezien vrij beperkt aan bod; de nadruk lag minstens even veel op de rest van zijn composities. Ik had enigszins verwacht om ook een aantal van zijn "romanze" te horen, maar dat aspect werd volledig genegeerd. Zijn Quattro Pezzi Sacri zijn atypische Verdi, gisteren uitgevoerd in de versie voor koor met het Collegium Vocale. De a capella uitvoering van "Ave Maria" of "Laudi alla Vergine Maria" waren een van de weinige echte rustpunten van de dag.

Voor het tweede concert kwam de jeugd aan de bak met deStudentenFilharmonie, een orkest met conservatoriumstudenten van Antwerpen en Den Haag, onder leiding van Giancarlo Andretta. Verschillende meeslepende opera-ouvertures - Nabucco, Giovanna d'arco, Vespri en Forza - domineerden het programma. Het (vrouwelijk) Kamerkoor Conservatorium Antwerpen brachten tussendoor het heksenkoor uit Macbeth en het zigeunerinnenkoor uit La traviata. Twee jonge solisten, Kristina Bitenc en Felipe Carlos, bleven bij Traviata. Bitenc zong een goede "E strano ... Sempre libera" met een ruime lyrische sopraan, al mag ze haar piano wat meer ontwikkelen. Carlos zong een "Lunge da lei" met een mooi timbre. Beide zangers lieten trouwens de traditionele hoge slotnoot achterwege.

Foto

Verdi heeft, weliswaar als tijdverdrijf, één strijkkwartet geschreven. Dat werd uitgevoerd door het Malibran Quartet tijdens het derde concert. Het is een kwartet dat in het Scherzo en het slot-Allegro vooruitkijkt naar Falstaff. Rond het kwartet zong Anna Samuil een paar bekende opera-aria's. De vorige keer dat ik haar gehoord heb, was als een rampzalige Violetta in Berlijn. Gisteren was haar "Addio del passato" geen verbetering. Uit haar overdramatische interpretatie van Luisa Millers "Tu puniscimi, o Signore" zou je niet kunnen opmaken dat het eigenlijk een gebed is. Ik weet ook niet wanneer ze bedacht heeft dat ze een spinto-rol als Amelia met "Morrò, ma prima in grazia" aankan. En als ze de Vespri-Bolero zingt met slordig staccato-werk, zonder triller en twijfelachtige intonatie in de coloraturen maakt ze de zaak enkel maar erger. Het dieptepunt van de dag.

De dag werd afgesloten met een vrij snelle uitvoering van het Messa da Requiem. Het solistenkwartet was uitstekend bezet met Luca Pisaroni in de baspartij. Mario Zeffiri kennen we uiteraard van zijn belcantorollen en hij zong dan ook een verbluffende "Ingemisco" met een oneindige adem en aangename stemvoering. Eleanor Lyons is essentieel een lyrische sopraan met mooie piano's, waardoor ze tijdens een paar spinto-momenten van het "Libera me" wat te kort kwam. Maar ik heb vooral genoten van Gerhild Romberger, die de altpartij met een sterkte tekstbetrokkenheid naar voor bracht.

Publicatie: maandag 16 april 2018 @ 17:39
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen