ti guarda dal Grande Inquisitor

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Foto
Figaro, Susanna (foto © ORW)

Emilio Sagi heeft een bijna-librettogetrouwe enscenering bedacht. Het decor van Daniel Bianco baadt in de warme gloed van de Sevilliaanse zon en Gabriela Salaverri heeft 18-de eeuwse kostuums ontworpen. Er zijn weliswaar de klassieke coupures in het vierde bedrijf, het menuet wordt vervangen door een Spaanse dans en het verstoppertje-spelen rond de zetel gebeurt in en onder het bed... maar voor de rest is het een aanbevelenswaardige productie van mijn meest favoriete opera.

Vocaal is de opera ook goed bezet van degelijk tot uitstekend. Raffaella Milanesi was eigenlijk de enige ontgoocheling als een zeer zwakke Cherubino die geen lijn vond in "Non so più", maar zich lichtjes herpakte in "Voi, che sapete". Mario Cassi zong zes jaar geleden nog Figaro. Hij heeft de ideale souvereine stem voor de Graaf, al heeft hij moeite om in de ensembles de juiste toon te vinden en even een dipje had in "Hai gia vinta la causa". Judith Van Wanroij heeft een mooie stem, maar ze is voor mij geen Gravin. Telkens als ze zingt, hoor ik eigenlijk een Susanna.

Jodie Devos is een fantastische Susanna. Ze domineert zowat elke scène waar ze in zit... en dat is dus bijna constant. Haar stem zit perfect over haar volledige bereik, interpretatief zit haar vertolking vol leuke details en dan kan ze met "Deh vieni, non tardar" nog eens ontroeren ook. Haar Figaro is de jonge Kroatische bariton Leon Kosavic (jaargang 1991). Hij komt uit de Muziekkapel en José Van Dam heeft hem blijkbaar heel goed gecoacht. Bij elke aria viel mijn mond weer open bij zoveel schoonheid en maturiteit. En alhoewel zijn timbre volledig anders is, deed hij mij toch om een of andere reden aan Hermann Prey denken... Een jonge zanger om in de gaten te houden !

Publicatie: woensdag 11 april 2018 @ 16:53
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
0 opmerkingen

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen

BOZAR 2018-2019

Op het PSK-programma preiken volgend seizoen twee concertante opera's: Webers Der Freischütz en Lully's Armide. Verder een selectie oratoria, zoals Elias of Die Jahreszeiten (allebei o.l.v. Herreweghe). Bij de vocale concerten springt Ann Hallenberg in het oog...

Toekomstmuziek, 26-3-2018 17:12
3 opmerkingen

Florian Boesch in het PSK

"Alles wieder gut" is het thema van het Klara-festival. De tekst komt uit Die zwei blauen Augen van Mahler en werd vandaag uitgevoerd door Florian Boesch en Musicbanda Franui in het PSK.

Liedrecital, 25-3-2018 18:03
0 opmerkingen

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Opera, 19-3-2018 16:19
19 opmerkingen