ti guarda dal Grande Inquisitor

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Foto
Figaro, Susanna (foto © ORW)

Emilio Sagi heeft een bijna-librettogetrouwe enscenering bedacht. Het decor van Daniel Bianco baadt in de warme gloed van de Sevilliaanse zon en Gabriela Salaverri heeft 18-de eeuwse kostuums ontworpen. Er zijn weliswaar de klassieke coupures in het vierde bedrijf, het menuet wordt vervangen door een Spaanse dans en het verstoppertje-spelen rond de zetel gebeurt in en onder het bed... maar voor de rest is het een aanbevelenswaardige productie van mijn meest favoriete opera.

Vocaal is de opera ook goed bezet van degelijk tot uitstekend. Raffaella Milanesi was eigenlijk de enige ontgoocheling als een zeer zwakke Cherubino die geen lijn vond in "Non so più", maar zich lichtjes herpakte in "Voi, che sapete". Mario Cassi zong zes jaar geleden nog Figaro. Hij heeft de ideale souvereine stem voor de Graaf, al heeft hij moeite om in de ensembles de juiste toon te vinden en even een dipje had in "Hai gia vinta la causa". Judith Van Wanroij heeft een mooie stem, maar ze is voor mij geen Gravin. Telkens als ze zingt, hoor ik eigenlijk een Susanna.

Jodie Devos is een fantastische Susanna. Ze domineert zowat elke scène waar ze in zit... en dat is dus bijna constant. Haar stem zit perfect over haar volledige bereik, interpretatief zit haar vertolking vol leuke details en dan kan ze met "Deh vieni, non tardar" nog eens ontroeren ook. Haar Figaro is de jonge Kroatische bariton Leon Kosavic (jaargang 1991). Hij komt uit de Muziekkapel en José Van Dam heeft hem blijkbaar heel goed gecoacht. Bij elke aria viel mijn mond weer open bij zoveel schoonheid en maturiteit. En alhoewel zijn timbre volledig anders is, deed hij mij toch om een of andere reden aan Hermann Prey denken... Een jonge zanger om in de gaten te houden !

Publicatie: woensdag 11 april 2018 @ 16:53
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen