ti guarda dal Grande Inquisitor

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Foto

Zoals gewoonlijk geeft Graham Johnson omstandig toelichting... deze keer zelfs meer dan drie uur lang (inclusief een pauze). Het eerste deel van de avond was gewijd aan de oorlogsjaren en zijn samenwerking met Pierre Bernac. Na de pauze ging het over zijn successen in New York, de ontmoeting met Denise Duval, de eerste (Parijse) Blanche, en zijn pogingen om haar tot liederen te verleiden.

Voor de muzikale illustratie had hij - net zoals vorig jaar - Felicity Lott meegebracht. Haar stem gaat met de jaren verder achteruit, nu beginnen haar hoge noten breekbaar te klikken. Maar dat neemt niet weg dat ze nog een ontroerende C of een opvallend dartele Fêtes galantes kan zingen. Ze heeft nog een aantal grootse momenten, zoals met La dame de Monte-Carlo die amper moet onderdaan voor haar vertolking tien jaar geleden in de Munt. Als slot van de avond zong ze nog het aangrijpende slot van La voix humaine.

Deze keer was Thomas Oliemans haar mannelijke tegenhanger. Hij zingt goed Frans en zijn middenstem klinkt heel mooi. Maar zijn hoge noten in onder andere de Chansons villageoises zijn problematisch, langs onder geduwd en te vaak naast de toon. Hij was een stuk overtuigender in de fragmenten uit Le travail du peintre, een cyclus die Poulenc schreef ten tijde van Dialogues des Carmélites waarvan het klankidioom onmiskenbaar terug te vinden is in Juan Gris of Jacques Villon.

Publicatie: zondag 1 april 2018 @ 9:45
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen