ti guarda dal Grande Inquisitor

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Foto

Zoals gewoonlijk geeft Graham Johnson omstandig toelichting... deze keer zelfs meer dan drie uur lang (inclusief een pauze). Het eerste deel van de avond was gewijd aan de oorlogsjaren en zijn samenwerking met Pierre Bernac. Na de pauze ging het over zijn successen in New York, de ontmoeting met Denise Duval, de eerste (Parijse) Blanche, en zijn pogingen om haar tot liederen te verleiden.

Voor de muzikale illustratie had hij - net zoals vorig jaar - Felicity Lott meegebracht. Haar stem gaat met de jaren verder achteruit, nu beginnen haar hoge noten breekbaar te klikken. Maar dat neemt niet weg dat ze nog een ontroerende C of een opvallend dartele Fêtes galantes kan zingen. Ze heeft nog een aantal grootse momenten, zoals met La dame de Monte-Carlo die amper moet onderdaan voor haar vertolking tien jaar geleden in de Munt. Als slot van de avond zong ze nog het aangrijpende slot van La voix humaine.

Deze keer was Thomas Oliemans haar mannelijke tegenhanger. Hij zingt goed Frans en zijn middenstem klinkt heel mooi. Maar zijn hoge noten in onder andere de Chansons villageoises zijn problematisch, langs onder geduwd en te vaak naast de toon. Hij was een stuk overtuigender in de fragmenten uit Le travail du peintre, een cyclus die Poulenc schreef ten tijde van Dialogues des Carmélites waarvan het klankidioom onmiskenbaar terug te vinden is in Juan Gris of Jacques Villon.

Publicatie: zondag 1 april 2018 @ 9:45
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
0 opmerkingen

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen

BOZAR 2018-2019

Op het PSK-programma preiken volgend seizoen twee concertante opera's: Webers Der Freischütz en Lully's Armide. Verder een selectie oratoria, zoals Elias of Die Jahreszeiten (allebei o.l.v. Herreweghe). Bij de vocale concerten springt Ann Hallenberg in het oog...

Toekomstmuziek, 26-3-2018 17:12
3 opmerkingen

Florian Boesch in het PSK

"Alles wieder gut" is het thema van het Klara-festival. De tekst komt uit Die zwei blauen Augen van Mahler en werd vandaag uitgevoerd door Florian Boesch en Musicbanda Franui in het PSK.

Liedrecital, 25-3-2018 18:03
0 opmerkingen

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Opera, 19-3-2018 16:19
19 opmerkingen