ti guarda dal Grande Inquisitor

Florian Boesch in het PSK

"Alles wieder gut" is het thema van het Klara-festival. De tekst komt uit Die zwei blauen Augen van Mahler en werd vandaag uitgevoerd door Florian Boesch en Musicbanda Franui in het PSK.

Foto

Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen waren de kapstok waaraan het concert opgehangen werd en dat verder aangevuld werd met liederen van Schubert, Schumann en Brahms. Op papier zag het er een interessant programma uit en ik zou het graag eens als een echt recital horen.

Wat we in het PSK te horen kregen, waren echter arrangementen en hercomposities van de bekende liederen door Markus Kraler en Andreas Schett voor het tienkoppige ensemble Franui. Nu, op zich is daar niets mis mee. Er zijn bijvoorbeeld talloze bewerkingen van Winterreise, gaande van pianotrio's en strijkkwartetten tot de eigenzinnige orkestratie van Zender. En Angelika Kirchschlager schrikt ook niet terug om Schubertbewerkingen op te voeren met een Weens Schrammel-ensemble.

Het probleem met deze voorstelling was echter de vocale partij. Er is absoluut geen enkele reden waarom ze Florian Boesch een microfoon in zijn strot moesten rammen. Met sommige zangers zou dat kunnen werken, maar Boesch blijkt weinig affiniteit met de microfoon te hebben waardoor hij nooit lijkt te kunnen beslissen of hij nu moet croonen of toch met zijn operastem zingen. Mosselen noch vis is het resultaat. Toen hij na een half uur wat Brahms begon te brullen, hield ik het voor bekeken...

Publicatie: zondag 25 maart 2018 @ 18:03
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
0 opmerkingen

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen

BOZAR 2018-2019

Op het PSK-programma preiken volgend seizoen twee concertante opera's: Webers Der Freischütz en Lully's Armide. Verder een selectie oratoria, zoals Elias of Die Jahreszeiten (allebei o.l.v. Herreweghe). Bij de vocale concerten springt Ann Hallenberg in het oog...

Toekomstmuziek, 26-3-2018 17:12
3 opmerkingen

Florian Boesch in het PSK

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Opera, 19-3-2018 16:19
19 opmerkingen