ti guarda dal Grande Inquisitor

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Foto
Kundry, Parsifal, Gurnemanz (foto © Annemie Augustijns)

In vergelijking met vijf jaar geleden is de volledige bezetting vernieuwd, op een Knappe of Blumenmädchen na. Alle zangers maakten tevens hun roldebuut.

In de meeste gevallen is de nieuwe bezetting even goed of beter dan de vorige bezetting. Dat is echter niet het geval voor de Gurnemanz van Stefan Kocan, maar Georg Zeppenfeld was dan ook buiten categorie. Kocan beschikt wel over mooie keldernoten en heeft aandacht voor de nodige tekstnuance, al is zijn Duits niet altijd even goed verstaanbaar, maar de hoge noten zitten iets minder comfortabel. Christoph Pohl is een degelijke Amfortas, die meer in het eerste dan in het derde bedrijf overtuigt. Kay Stiefermann heb ik verschillende jaren geleden al eens als Holländer gehoord in Wuppertal. Hij zingt een grote Klingsor met een heerlijk basbariton-timbre.

Het grote verschil zit hem vooral in de Parsifal en de Kundry. Erin Caves is in alle opzichten een verbetering in vergelijking met Zoran Todorovich. Hij zingt perfect verstaanbaar Duits met een helder stralende tenor, waarmee hij ook de jeugdige naïviteit van Parsifal kan uitdrukken. Hij beschikt ook over genoeg metaal om de dramatiek van "Amfortas, die Wunde" over te brengen. Daarnaast is Tanja Ariane Baumgartner een indrukwekkende Kundry, die nooit moet schreeuwen of brullen om haar punt te maken. Ze heeft een prachtige, donkere mezzo vol warmte met meer dan voldoende gewicht om het orkest te domineren. Daarenboven beschikt ze over de présence om, ook als ze niet zingt, aandacht naar zich toe te trekken...

Publicatie: maandag 19 maart 2018 @ 16:19
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
0 opmerkingen

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen

BOZAR 2018-2019

Op het PSK-programma preiken volgend seizoen twee concertante opera's: Webers Der Freischütz en Lully's Armide. Verder een selectie oratoria, zoals Elias of Die Jahreszeiten (allebei o.l.v. Herreweghe). Bij de vocale concerten springt Ann Hallenberg in het oog...

Toekomstmuziek, 26-3-2018 17:12
3 opmerkingen

Florian Boesch in het PSK

"Alles wieder gut" is het thema van het Klara-festival. De tekst komt uit Die zwei blauen Augen van Mahler en werd vandaag uitgevoerd door Florian Boesch en Musicbanda Franui in het PSK.

Liedrecital, 25-3-2018 18:03
0 opmerkingen

Parsifal in Antwerpen